Özgecilik diğer adı nedir?

2022 By admin 0

Diğerkâmlık veya Altruism (Özgecilik), bireyin herhangi bir çıkar gözetmeksizin, dışarıdan ödül beklemeden hatta bazen kişisel bir beden ödeyerek kişinin diğer bireyler veya toplumun iyiliği adına fedakârlıkta bulunmayı prensip edinen bir tutumdur.

Özgecilik ne demek?

Özgecilik ne demek TDK? Çıkar gözetmeksizin başkalarının iyiliği için özveride bulunmayı bir ilke olarak benimseyen ahlak tutum ve görüşü.

Psikolojide özgecilik nedir?

Özgeciliğin özünde, iyilik yapma, yardımseverlik, özveri, cömertlik, empatik olma, merhamet, gönüllülük ve paylaşma vardır. Özgecilik TDK sözlüğünde, çıkar gözetmeksizin başkalarının iyiliği için özveride bulunmayı bir ilke olarak benimseyen ahlaki tutum ve görüş olarak tanımlanmaktadır.

Özgecilik nedir örnek?

Örneğin, bir evde yangın çıkmışsa ve yabancı o yangında mahsur kalan kişiyi kurtarıp sonrada herhangi bir ödül ya da takdir edilme beklentisi içine girmeden ve kimseye görünmeden ortadan kayboluyorsa bu yabancı kişi, özgeci davranışta bulunmuştur diyebiliriz.

Diğerkâmlık ne demek TDK?

Diğerkamlık kelimesi anlam olarak, başkalarının iyiliği ve yararı için kendi yararına olacak şeylerden vazgeçmesi, fedakarlık yapması anlamında kullanılmaktadır. Türk Dil Kurumuna göre diğerkam kelimesi, özgecilik şeklinde açıklanmaktadır.

Özgeci davranış ne demek?

Özgeci Davranış: Belki insanlara iyilik yapmış olmanın verdiği doyum dışında, hiçbir karşılık ya da ödül beklentisi olmaksızın bir başkasına yardım etmek için gönüllü olmaya verilen addır.

Özgecil ne demek TDK?

kendini değil etrafındakileri düşünen, dünyanın iyiliğini kendi menfaatinin önüne çıkaran kişi. fedakar.

Özgecil yaklaşım nedir?

başka insanlara karşılık beklemeksizin yapılan hizmet, bir kimsenin başkalarının çıkarları adına kendi çıkarlarından vermesi. bencillik'in karşıtıdır.

Özgeci davranışlar nelerdir?

Gönüllü olarak çıkar düşüncesi, karşılık beklentisi olmadan birine yardım etmektir. Diğergamlık, alturistik davranış olarak da bilinen özgeci davranışı yaparken; göze girme, karşılık bekleme gösteriş yapma gibi düşünceler yoktur.