Çek yazılırsa ne olur 2021?
2022Yüzde 10'luk tutarı ödeyip, 2021 yılının mart ayından sonra çek bedelinin 15 eşit taksitinden, iki taksitini ödeyemeyenler de bu yıl tekrar hapse girecekler. Çekleri yazılan ve çek bedelini ödeyemeyen binlerce esnaftan bir de devlet çek bedeli kadar adli para cezası isteyecek, ödeyemediği takdirde hapse girecek.
İçindekiler
Zamanında ödenmeyen çek ne olur?
Vadesi içerisinde ödenmeyen çeklerle ilgili banka tarafından çeki yazana ihtar çekilir, ödenmemesi durumunda ise icra yolu ile dava açılabilir. Dava sonucunda çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağı verilir. Buna rağmen çek kullanırsa 1-3 yıl arası hapis cezası ile cezalandırılır.
Çeklere af çıkacak mı?
SON BİR YILDA 13 MİLYAR LİRALIK KARŞILIKSIZ ÇEK TBMM'deki yasa teklifi ile son bir yılda 13 milyar liralık karşılıksız çek keşidecisi 30 Haziran 2022 tarihine kadar çekin yüzde 10'unu ödediği takdirde hapis cezasından kurtulacak.
Çek Cezalari ne olacak?
30.04.2021 tarihine kadar karşılıksız çek keşide etme, aslında adli para cezasını ödememe şeklide işlenen suçtan dolayı mahkum olanların cezalarının infazı durduruldu. Hükümlü 30.06.2022 tarihine kadar çek bedelinin 18.07.2021 tarihine kadar ödenmeyen kısmının onda birini alacaklıya ödemek zorunda denildi.
Ödenmeyen çeklere hapis cezası var mı?
Karşılıksız çek cezası karşılıksız her bir çek yaprağından az olmamak üzere 1500 güne kadar adli para cezasıdır. Bu adli para cezası ödenmediğinde koşullu salıverilme ve denetimli serbestlik hükümlerinden faydalanmadan doğrudan hapis cezasına çevrilir.
Günü gelmeyen çek tahsil edilir mi?
Çekin vadesi yoktur, görüldüğünde ödenir. Ticari gelenekler gereği vadesi varmış gibi kullanılsa da, aslında çek sahibi çeki istediği zaman bankaya götürüp karşılığını talep edebilir. Çekin, eğer düzenlendiği yerde ödenecekse 10 günlük ibraz süresi bulunur.
Vadesi geçmiş çek tahsil edilir mı?
Türk Ticaret Kanunu 799/2 maddesi “ çekten cayılmamışsa, muhatap ibraz süresi geçse dahi çeki ödeyebilir” demekte, lakin bankanın ödeme sorumluluğu bulunmadığı için ibraz süresi geçtikten sonra düzenleyen tarafından yapılan ödeme talibini değerlendirmek bankanın inisiyatifindedir.
Çek ödenmezse ne olur 2021?
Yüzde 10'luk tutarı ödeyip, 2021 yılının mart ayından sonra çek bedelinin 15 eşit taksitinden, iki taksitini ödeyemeyenler de bu yıl tekrar hapse girecekler. Çekleri yazılan ve çek bedelini ödeyemeyen binlerce esnaftan bir de devlet çek bedeli kadar adli para cezası isteyecek, ödeyemediği takdirde hapse girecek.
Çekte hapis cezası kalkacak mı?
Yargıtay'daki iş yükünün azaltılmasına çare arandığı dönemde, 5941 sayılı Çek Kanunu'nda değişiklik yapan 6273 sayılı Kanun yayımlanarak[1] karşılıksız çek düzenleyenlere hapis cezası uygulamasına son verildi. Bundan böyle çeklerin kar- şılıksız çıkması halinde borçlu kişiler hapis cezası tehdidiyle karşılaşmayacaklar.