Yüksek lisans yapmadan doktora yapılabilir mi?
2022Lisans mezunu olan kişiler, yüksek lisans yapmadan doğru lisansüstü programlara başvuru yapabilirler. İşte bu programlar bütünleşik doktora olarak anılır. Bu kişiler yüksek lisans programını atlayarak doktoraya geçiş yapacakları için istenen başarı puanı da yüksektir.Mar 14, 2018
İçindekiler
- 1 Doktora için yüksek lisans şart mı?
- 2 Yüksek lisans ve doktora beraber yapılabilir mi?
- 3 Doktora mı daha iyi yüksek lisans mı?
- 4 Bütünleştirilmiş doktora Programı Nedir?
- 5 Doktora için tezli yüksek lisans şart mı?
- 6 Doktora için yaş sınırı var mı?
- 7 Doktorada yüksek lisans not ortalaması önemli mi?
- 8 Yüksek lisanstan sonra doktora nasıl yapılır?
Doktora için yüksek lisans şart mı?
Doktora programlarına başvurabilmek (diğer bir deyişle doktora yapabilmek) için bir lisans veya yüksek lisans diplomasına sahip olmanız gerekir. (YÖK – Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliği'ne göre doktora programlarına lisans mezunu olarak da başvurabilirsiniz.)
Yüksek lisans ve doktora beraber yapılabilir mi?
5- İlgili yönetmeliğin geçici 1 inci maddesinin 2 nci fıkrası kapsamında, daha önceden birden fazla Tezli Yüksek Lisans programına kayıtları olan veya aynı anda hem Doktora hem de Tezli Yüksek Lisans yapanların eğitimlerine devam etmelerinde sakınca bulunmamaktadır.
Doktora mı daha iyi yüksek lisans mı?
Doktora ile yüksek lisans arasındaki en önemli fark; doktora sonrasında akademik bir unvan yani " doktora unvanı" na sahip olunur. Ancak tezli yüksek lisans başarı ile tamamlanmadan zaten doktora programına da başvuru yapılamaz.
Bütünleştirilmiş doktora Programı Nedir?
Bütünleşik doktora programı, 4 yıllık lisans eğitimini 4'lük sistemde 3.00 ve üzeri not ortalaması ile tamamlamış, 80 ve üzeri ALES puanına, 50 ve üzeri yabancı dil puanına sahip başarılı öğrencilerin yüksek lisans yapmadan doktora programına kaydolarak aldıkları doktora eğitimi anlamına gelmektedir.
Doktora için tezli yüksek lisans şart mı?
Doktora programına başvurabilmek için adayların bir lisans veya tezli yüksek lisans diplomasına, hazırlık sınıfları hariç en az onyarıyıl süreli Tıp, Diş Hekimliği ve Veteriner Fakülteleri diplomasına, Eczacılık ve Fen Fakültesi lisans veya yüksek lisans derecesine veya Sağlık Bakanlığınca düzenlenen esaslara göre bir …
Doktora için yaş sınırı var mı?
Yaş sınırı yoktur. Lisans öğreniminden mezun olunan alanda ALES'ten en az 70 puan. İlan edilen yabancı dilde Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen merkezi yabancı dil sınavından en az 80 puan veya eşdeğerliği kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bir puana sahip olmak.
Doktorada yüksek lisans not ortalaması önemli mi?
Yüksek lisans mezunların doktoraya başvurması esnasında üniversiteler en az 3.00 lisansüstü diploma not ortalaması istemektedirler. Doktoraya başvuru esnasında ilgili üniversitelerden veya farklı yerlerden alınacak referans mektupları doktoraya başvuruda oldukça faydalı olacaktır.
Yüksek lisanstan sonra doktora nasıl yapılır?
Tezli yüksek lisans diplomasına sahip olmak gereklidir. İlgili Üniversite senatosunun belirlediği ALES puanına sahip olmak zorunludur. Yabancı dil puanından da en az 55 puan almak zorunludur. Bu şartlar yerine getirildikten sonra doktora sınavlarına girilir ve kazanıldığı takdirde doktora yapılmaya başlanır.