Yumuşama nedir örnekler?
2022Ünsüz yumuşaması veya ünsüz değişimi, Türkçedeki bir ses olayıdır. Süreksiz sert ünsüzlerle biten sözcüklerin, ünlüyle başlayan bir ek aldıklarında, sözcüklerin sonundaki ç, k, p, t ünsüzlerinin yumuşayarak – sırasıyla- c, g/ğ, b ve d'ye dönüşmesidir.
İçindekiler
Ünlü yumuşaması nedir ve örnekler?
Eğer bir sözcüğün sonunda “p, ç, t, k” sert ünsüzleri varsa ve bu sözcüğe ünlüyle başlayan bir ek geldiğinde bu ünsüzler yumuşayarak “b, c, d, g-ğ” harflerine dönüşür. Bu kurala ise ünsüz yumuşaması denir. K ünsüzü → G ya da Ğ'ye dönüşmektedir. Örnek olarak “Kitap” sözcüğünü ele alalım.
Ünsüz yumuşaması nedir örnek cümleler?
Türkçe'de sonu p ç t k sert ünsüzleriylebiten kelimeler ünlü ile başlayan bir ek aldıklarında b c d g/ğ seslerine dönüşürler. Bu ses olayına ünsüz yumuşaması ses olayı adı verilir. Örneklere bakacak olursak: Ağacın dalı kurumuş.
Pçtk nedir?
YUMUŞAMA, ÜNSÜZ YUMUŞAMASI, ÖZELLİKLERİ (2) (TÜRKÇE DERSİ KONU ANLATIM) Sert ünsüzlerden “pçtk” ile biten bir sözcükten sonra sesli harfle başlayan bir ek gelirse “p,b'ye – ç,c'ye – k,g veya ğ'ye – t,d 'ye dönüşerek yumuşama gerçekleşmiş olur.
Hangi harfler yumuşar?
P, ç, t, k seslerinden biri ile biten Türkçe ya da yabancı kelimelere ünlü ile başlayan ekler; yapım veya çekim ekleri getirildiğinde kelime sonundaki sert ünsüz yumuşar. Bu yumuşama ile b, c, d, g, ğ' ye dönüşür. Bu duruma ünsüz yumuşaması denir.
Ünsüz yumuşamasına örnek verir misin?
P, k, ç ve t harfiyle biten bazı kelimeler ek almasına rağmen son harfleri değişmez. Buna ünsüz yumuşamasına aykırılık adı verilir. Örneğin: Merağımı dindiremedim. (Yanlış) – Merakımı dindirdim.
Ünlü değişimi nedir örnek?
Örneğin Şahıs Zamirlerinden biri olan ''Ben'' kelimesine yönelme eki getirildiğinde ''Ben – e değil'' Bana şeklinde yazılır ve bu şekilde telaffuz edilir. Aynı şekilde ''Sen'' zamiri de ''Sana'' biçiminde yazılır. ''E'' harfinin ''A''ya dönüşmesi ünlü değişimine örnek olarak gösterilebilir.
Ünsüz uyumu nedir örnekler?
Dilimizde sert ünsüzle biten kelimeler sert ünsüzle başlayan ekler alır: aç-tı, aş-çı, bak-tım, bas-kı, çiçek-ten, düş-kün, geç-tim, ipek-çi, seç-kin, seç-ti, süt-çü vb. Yumuşak ünsüzle biten kelimeler ise yumuşak ünsüzle başlayan ekler alır: al-dı, an-dı, bil-gi, del-gi, göz-cü, ver-di, yol-da vb.
Ünsüz türemesi nedir ve örnekler?
Ünsüz Türemesi Nedir?
- hiss>his>hissetmek, hissi.
- zann>zan>zannetmek, zannı
- redd>ret>reddetmek, reddi.
- şıkk>şık>şıkkı,
- zemm>zem>zemmetmek,
- hall>hal>halli, halletmek…
- afv>af>affetmek, affı