Yeni HMK da karar düzeltme var mı?
2022İstinafla birlikte karar düzeltme kaldırılmıştır. İstinaf henüz daha kesinleşmemiş kararlara karşı başvurulan olağan bir kanun yoludur; bu sebeple kesinleşen kararlara karşı başvurulan olağanüstü kanun yolu olan yargılamanın yenilenmesine de benzemez.
İçindekiler
- 1 Karar düzeltme hangi tarihte kalktı?
- 2 Karar düzeltme HMK hangi madde?
- 3 Karar düzeltme hangi hallerde istenir?
- 4 Karar düzeltme dilekçesi nasıl yazılır?
- 5 Mahkeme kendi kararını düzeltebilir mi?
- 6 Karar düzeltme kalkti mi?
- 7 Karar düzeltme dilekçesi hangi mahkemeye yapılır?
- 8 Karar Düzeltme Sınırı neye göre belirlenir?
Karar düzeltme hangi tarihte kalktı?
ÖZET : Bölge Adliye Mahkemelerinin göreve başladığı 20/07/2016 tarihinden sonra anılan mahkemelerce verilen kararların temyizi üzerine Yargıtayca tesis edilen kararlar hakkında Hukuk Muhakemeleri Kanununda karar düzeltme yoluna başvurulabileceğine dair bir düzenleme bulunmamaktadır.
Karar düzeltme HMK hangi madde?
Karar düzeltme yoluna, temyiz incelemesi sonunda verilen Yargıtay kararlarına karşı başvurulabilir. KD yoluna başvurulamayacak kararlar HUMK 440. maddede sayılmıştır. HUMK yürürlükten kalkmış olmakla 440. madde değerlendirilirken HMK çerçevesinde ele alınarak değerlendirilmesi gerekmektedir.
Karar düzeltme hangi hallerde istenir?
Karar Düzeltme Başvuru Şartları Nelerdir?
- Asıl karara etkisi olan itirazın ve iddianın kararda karşılanması,
- Söz konusu kararda aykırı iki hükme yer verilmesi,
- Kanunlara ve usule aykırı karar verilmesi,
- Kararın verilmesinde etkili belgelerde sahte beyanların bulunması
Karar düzeltme dilekçesi nasıl yazılır?
İSTEM ve SONUÇ : Yukarıda arz ve izah ettiğimiz sebeplerden ötürü;
- Dairenizin …………..2010 tarih ve E.2009/……….. K.2010/………… sayılı kararının düzeltilerek bozma kararının kaldırılmasına,
- Yerel Mahkeme kararının ONANMASINA karar verilmesi saygılarımızla bilvekale arz ve talep olunur. 03.09.2010.
Feb 1, 2022
Mahkeme kendi kararını düzeltebilir mi?
HMK 370/3; HUMK m. 438/8). Kural olarak, her mahkemenin kendi kararındaki maddi hataları düzeltmesi gerekir ise de, Yargıtayın temyiz incelemesi sonucunda karardaki maddi hataları düzelterek onama yetkisi de, “hükümlerin tashihi” kurumunun somut planda bir uygulanma şeklini oluşturmaktadır.
Karar düzeltme kalkti mi?
İstinafla birlikte karar düzeltme kaldırılmıştır. İstinaf henüz daha kesinleşmemiş kararlara karşı başvurulan olağan bir kanun yoludur; bu sebeple kesinleşen kararlara karşı başvurulan olağanüstü kanun yolu olan yargılamanın yenilenmesine de benzemez.
Karar düzeltme dilekçesi hangi mahkemeye yapılır?
Bu düzeltmenin gerçekleşebilmesi için ancak Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına yapılacak başvuru sayesinde yapılır. Bu süreç karar düzeltmenin ortaya çıktığı zaman aralığıdır. Ceza avukatlarının uzmanlığını kanıtladığı olağanüstü bir hal olan durumda mahkeme sonucu değiştirilmesi mümkün kılınabilir.
Karar Düzeltme Sınırı neye göre belirlenir?
Karar düzeltme sınırı (HUMK m. 440): 2020 yılı için karar düzeltme sınırı 24.120 TL olup, 521 nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile 2021 yılı için % 9,11 oranında artırılarak uygulanacaktır. Şu durumda 2021 yılı için karar düzeltme sınırı, 24.120 x % 9,11 = 2.197,332 + 24.120 = 26.317,332 TL.'dir.