Vekalet içeriğini nasıl öğrenebilirim?
2022Önceden verilmiş ancak hatırlanmayan vekaletnameler E- Devlet ya da Ekap (Elektronik Kamu Alımları Platformu) üzerinden oldukça kolay bir şekilde sorgulanabilir. Bunları yapamayan kişiler ise notere giderek vekalet işlemlerini sorgulayıp öğrenebilirler.
İçindekiler
- 1 Vekalet sistemden görünür mü?
- 2 Noterden verdigim vekaletin islem nosunu nasil bulurum?
- 3 Vekaletimi nasil geri alabilirim?
- 4 Vekalet aslı olmadan işlem yapılır mı?
- 5 Vekaletin aslı verilir mi?
- 6 Noterde yapılan işlemler e devlette görünür mü?
- 7 Noterde adıma yapılan işlemleri nasıl öğrenebilirim?
- 8 Verdiğim vekalet e devlette görünür mü?
Vekalet sistemden görünür mü?
"Kişi Vekaletnameleri Sorgulama" hizmeti ile noterler aracılığı ile verilen vekalet bilgileri e-Devlet üzerinden görüntülenebilecek. "Kişi Vekaletnameleri Sorgulama" hizmeti ile 1 Mart 2016 tarihi sonrası noterler aracılığı ile verilen vekaletlerde, vekil, azil ve istifa bilgileri e-Devlet üzerinden görüntülenebilecek.
Noterden verdigim vekaletin islem nosunu nasil bulurum?
E-devlete girip vekalet kısmına tıkladıktan sonra ekranda birçok yazı çıkacaktır. Daha önceden vekalet vermiş olan kişilerin bulunduğu kısımdan "vermiş olduğunuz vekaletnameler" kısmına girerek daha önce verdikleri tüm vekaletnamelere ulaşabilirler.
Vekaletimi nasil geri alabilirim?
Bazı durumlarda vekalet iptali söz konusu olur. Vekalet veren ve vekillik yapan kişi arasında gerçekleşen bu iptal durumu birkaç yerden halledilir. Noterlere gidip vekalet işlemlerinin gerçekleştirildiği gibi vekalet iptali işlemleri de notere gidilerek öğrenilebilir.
Vekalet aslı olmadan işlem yapılır mı?
Vekaletnamenin mutlaka aslı istenir. Fotokopi ile işlem yapılmaz. Aslından şüphe edilmiş ise, vekaleti yapan noterlikten veya konsolosluktan teyit alınmalıdır. Sahte olup olmadığı, vekaletnamenin düzenleme tarihine, yevmiye numarasına, mühürüne imzalara kimlik bilgilerine, dayanaklarına bakılarak, kontrol edilir.
Vekaletin aslı verilir mi?
Eğer, vekil, vekaletnameyle birden fazla tapu müdürlüğünde işlem yaptıracaksa her tapu müdürlüğü için ayrı bir "asıl vekaletname" vermek zorunda değildir. Vekilin aslını verdiği vekaletnamenin bulunduğu tapu müdürlüğünce onaylanması durumunda bu "aslı gibidir" şerhiyle onaylı vekaletnameyle de işlem yapılabilmektedir.
Noterde yapılan işlemler e devlette görünür mü?
Genellikle noter üzerinden yapılan vekalet işlemleri e–devlet üzerinden de hızlı bir şekilde yapılabiliyor.
Noterde adıma yapılan işlemleri nasıl öğrenebilirim?
Noterliklerde ve Konsolosluklarda vermiş olduğunuz vekaletname işlem bilgilerine, e-Devlet kapısı üzerinden sunulan hizmetlerde yer alan Kişi Vekaletnameleri Sorgulama hizmeti ile ulaşabilirsiniz.
Verdiğim vekalet e devlette görünür mü?
Önceden verilmiş ancak hatırlanmayan vekaletnameler E– Devlet ya da Ekap (Elektronik Kamu Alımları Platformu) üzerinden oldukça kolay bir şekilde sorgulanabilir. Bunları yapamayan kişiler ise notere giderek vekalet işlemlerini sorgulayıp öğrenebilirler.