Vakıf malları kime ait?
2022Pozitif İslam ve Osmanlı hukuku ise vakfedilen malın kuru mülkiyeti Allah'a ait olmak üzere vakıf tüzel kişiliğinin mülkiyetine geçtiğini kabul etmiştir.3 Jan 2020
İçindekiler
Vakıf malları nelerdir?
TDK' ya göre vakıf malı kelimesinin anlamı; vakfa devlet veya kişilerden devredilen ve üçüncü şahısların kullanması mümkün olmayan mal olarak verilmiştir. Vakıf senedi ise bir vakfın oluşumunu belgeleyen senet olarak verilmiştir.
Vakıfları kimler yaptırır?
Gerçek ya da tüzel kişiler vakıf kurabilirler. Ancak kurucu gerçek kişi ise Türk Medeni Kanununda belirlenen fiil ehliyetine sahip olmalı. Tüzel kişi ise fiil ehliyetine sahip olmakla birlikte, kuruluş statüsünde vakıf kurabileceğine ve vakfa malvarlığı özgüleyebileceğine dair hüküm olması gerekir.
Vakıf malı satılır mi?
BİRÎNCÎ MADDE — 2762 sayılı vakıflar kanununun 10 ve 12 nci maddelerin de vazıh hayrat vakıflar ile mazbut ve mülhak vakıflara aid akar ve topraklardan kıymetleri (2 000) liradan fazla olanları, be deli azamî beş senede alınmak üzere taksit le de satılabilir.
Vakfı kim yönetir?
MADDE 6 – Mazbut vakıflar, Genel Müdürlük tarafından yönetilir ve temsil edilir. Mülhak vakıflar, Anayasaya aykırılık teşkil etmeyen vakfiye şartlarına göre Meclis tarafından atanacak yöneticiler eliyle yönetilir ve temsil edilir. Vakıf yöneticileri kendilerine yardımcı tayin edebilirler.
Vakıf deyince aklınıza ne geliyor?
Vakıf denilince benim aklıma öncelikle ihtiyaç sahiplerine yardımlarda bulunan toplum içinde yardımlaşma ve dayanışmayı arttıran kurumlar gelmektedir. Çoğunlukla insanların bağışlarıyla ayakta kalabilen bu tür kurumlar bir toplumun içindeki sosyal dayanışmaya en güzel örneği oluştururlar.
Ne tür vakıflar var?
Türkiye'deki vakıflar listesi
- Doğa Koruma Merkezi Vakfı (DKM)
- 1884 Vakfı
- Lösemili Çocuklar Vakfı (LÖSEV)
- Araştırma ve Kültür Vakfı (AKV)
- Batı Trakya Eğitim Kültür ve Sağlık Vakfı (BATEV)
- Beyaz Nokta Gelişim Vakfı
- Bilim ve Sanat Vakfı (BİSAV)
- Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL)
Vakıf kurmak için ne gerekir?
Vakıf Kurmak İçin Gerekli Şartlar
- Vakfın kuruluş amacı hukuka uygun, belirgin ve anlaşır olmalıdır. …
- Cumhuriyetin Anayasa kapsamında belirlenen niteliklerine, temel hak ve özgürlükleri, hukuka, ahlaka, milli birlik ve beraberliğe aykırı, belirli bir ırk ya da cemaati desteklemek adına vakıf kuruluşu yapılamaz.
Vakıf kurmak için ne kadar para gerekli?
Vakıf kuruluşu için gerekli asgari sermaye tutarı her yıl vakıflar meclisinin kararı ile belirlenmektedir. 2021 yılında vakıf kurmak için belirlenmiş olan asgari tutar 80.000 TL'dir.