Tasavvufta hafî ne demek?
2022Çok gizli, âlem-i emrin (madde ve ölçü olmayan ve arşın üstündeki âlemin) beşinci ve son latîfesi (makamı, mertebesi).Sep 21, 2019
İçindekiler
Ruh Letaifi nedir?
Letaif-i sitte ve cesede toplu olarak letaif-i seb'a (yedi latife) de denir. Kalp sol, ruh sağ memenin iki parmak altında; sır sol, hafi sağ memenin iki parmak üstünde; ahfa göğsün ortasında; nefs alnın ortasında; dört unsur ise cesede dağılmış olarak bulunur.
Latife i kalp ne demek?
latife, lütufkar anlamının yanında, cismi olmayan, gözle görülmeyen anlamına da gelir. letaif de gözle görülmeyen herşeyden haberdar olan anlamı taşır. iran edebiyatında ise; letayif olarak kullanılır. anlam olarak yine aynı kapıya çıkar.
AHFA nedir ne demek?
Kalb, ruh, sır, hafi, ahfa şeklinde sıralanan "Ietafeti hamse" sonuncusuna verilen ad. Erkek ve kadın adı olarak kullanılır.
Letaif ağrısı nedir?
Kalp zikrinden letâif zikrine geçmenin çeşitli belirtileri vardır. Bunlardan en yaygını kalp bölgesinde sancı ve şiddetli yanma olmasıdır. Ancak bu belirtilerin olması, kişinin kendi kendisine letâif zikrine geçmesini gerektirmez, mutlaka mürşidin izni ve talimatıyla geçmek gerekir.
Hafi ruh ne demek?
Kalp, ruh, sır, hafî, ahfâ şeklinde sıralanan “Letâif-i hamse”nin sonuncusuna verilen ad. “Atvâr-ı seb'a”nın da sonuncusuna ahfâ denilir.
Insanda bulunan latifeler nelerdir?
manevi latifeler, çalıştıkça allah teala'nın tecelli nurları emir aleminden letaif noktalarına çekilmeye başlanır. letaif, bu beş latifenin çoğulu anlamındadır. her biri baba olan ruh'un çocukları gibidir. bu letaifler göklerin cennete açılan kapıları gibidirler.
Hafa ve ahfa ne demek?
Kalp, ruh, sır, hafî, ahfâ şeklinde sıralanan “Letâif-i hamse”nin sonuncusuna verilen ad. “Atvâr-ı seb'a”nın da sonuncusuna ahfâ denilir.
Latife nedir sorularla islamiyet?
Sözlükte “ince, yumuşak şey; şaka” anlamlarına gelen latîfe kelimesi tasavvuf terimi olarak “son derece ince bir mâna ifade eden, kelimelerle açıkça anlatılamayan, işaret yoluyla ehline söylenilebilen, tadılarak ve yaşanarak öğrenilen bilgiler” anlamında kullanılmıştır (et-Taʿrîfât, “laṭîfe” md.; Kâşânî, s. 83).