Süt hormonu tedavi edilmezse ne olur?
2022Kadın üreme organının fonksiyonlarında önemli etkisi bulunan prolaktin, vücutta yüksek seviyeye ulaştığında, yumurtlama ve âdet döngüsü bozulabilir. Prolaktin yüksekliğine bağlı yumurtlamanın olmaması, gebe kalmayı engeller. Tedavi edilmediği durumlardaysa kısırlık ortaya çıkar.Jul 14, 2018
İçindekiler
Süt hormonu yüksekse ne olur?
Bu yüzden prolaktin halk arasında süt hormonu olarak da bilinir. Erkeklerde ise prolaktin seviyesinin yükselmesi, testosteron seviyesinin düşmesi, cinsel isteksizlik, sperm kalitesinin düşmesi ve hatta infertilite yani kısırlık gibi sonuçlara yol açar.
Prolaktin kaç olursa tehlikeli?
Düşük prolaktin değeri genellikle bir sağlık problemi olarak görülmezken hiperprolaktinemi olarak isimlendirilen yüksek prolaktin hormonu seviyeleri altta yatan bir sağlık problemine işaret ediyor olabilir. Prolaktin seviyesinin 30 ng/ml ile 200 ng/ml arasında tespit edilmesi prolaktin yüksekliği olarak isimlendirilir.
Süt hormonu fazlalığı nasıl tedavi edilir?
İlaç tedavileri, cerrahi müdahaleler ve radyoterapi dışında bazı yaşam değişiklikleri de prolaktin seviyesini düşürmeye yardımcı olabilir:
- Stresten uzak durun.
- Ağır işlerden kaçının ve vücudunuzu aşırı yormayın.
- Göğüs bölgesinin rahat edeceği kıyafetleri tercih edin.
Süt hormonuna hangi bölüm bakar?
Jinekoloji uzmanları kadınlık hormonlarının değerlendirmesini yaparken vücutta bulunan diğer hormonların bozuklukları için ise endokrinoloji bölümüne gidilmelidir. Hastane veya sağlık kuruluşunda endokrinoloji bölümü bulunmuyorsa kadınlık hormonları dışındaki diğer hormonlar dahiliye bölümünü de ilgilendirmektedir.
Süt hormonu yüksek olup hamile kalınır mi?
Kısırlık sebeplerinden birisi de prolaktin hormonun aşırı yüksekliğidir. Ancak her prolaktin yüksekliği olanda kısırlık görülmeyebilir. Prolaktin hormonu yükseldikçe kadının yumurtlama fonksiyonunda bozulmalar gözlenmektedir. Bu bozulma prolaktin hormonunun yüksekliğiyle doğru orantılıdır.
Süt hormonu olan hamile kalabilir mi?
Lohusalık dönemi dışında prolaktin, halk arasında bilinen adıyla süt hormonu yüksekliği, gebe kalamama ve adet düzensizliğinin en önemli nedenlerinden biridir.
Prolaktin 4.79 normal mi?
Sağlıklı erkeklerde PRL değerleri, mililitreye göre 2 ile 18 nanogram aralığında olmalıdır. Sağlıklı kadınlarda PRL değeri, mililitreye göre 2 ile 29 ng/ml aralığında olmalıdır. Hamile kişilerde PRL değerleri daha yüksektir. Bu ortalama değer 10 ile 209 ng/ml aralığındadır.
Hamile kalmak için prolaktin kaç olmalı?
Hamilelikte prolaktin değeri: 10-209 ng/mL aralığında olmalıdır.