Sumak nasıl yetiştiriliyor?

2022 By admin 0

Sumak meyvesi bir araya geldikten sonra tohumlar çıkarılır. Ekimlerde beşli çizgili ekim işlemi yapılmaktadır ve metrekare başına ortalama 10 gram tohum ekilir. Tohumların çimlenme oranı ortalama yüzde yetmiş beş ile seksen sekiz arasındadır ve ortalama bir metrekare de yüz fidan elde edilir.

Sumak ağacı kaç senede meyve verir?

Sumak bitkisi 2. yıldan itibaren ürün vermeye başlarken, 5-6 yıldan sonra tam verime geçiyor ve 20-25 yıl ürün veriyor.

1 sumak ağacı kaç kilo verir?

Hem yaprağı hem de ürünü ile tıp sektöründe de kullanılan sumağın, insan vücuduna da birçok faydası biliniyor. Sumak ağacını Baskil'de yetiştiren üretici Ersan Arslan, bir ağaçtan yaklaşık 40 kilo sumak elde ettiğini, ürettiği sumağın pazarlamasında hiçbir sıkıntı yaşamadığını belirtti.

Sumak tohumu nasıl dikilir?

Ekimlerde 5'li çizgi ekimi uygulanır ve metrekareye 5-10 gr. arası tohum ekilir. Tohumların çimlenme oranı u-88 arasındadır ve metrekareden 100 adet fidan elde edilir. Tohumlar, toplamayı takiben 5 dakika kaynar suya batırılır, ardından, 10-20 gün ılık suda bekletilir ve ardından doğal koşullarda katlamaya alınır.

Sumak bitkisi hangi iklimde yetişir?

Sumak Ağacının Özellikleri Ülkemizde bulunan sumak ağaçları nerede ise her bölgede yetişir. Doğu Anadolu Bölgesi hariçtir. Sumak yüzlerce türü bulunan bir bitkidir. Çalılıklarda, ormanlarda kendiliğinden yetişir.

Sumak ne zaman toplanır?

Sumak meyveleri sonbahar aylarında toplanılır. Meyveler toplandıktan sonra tohumlarının çıkartılması gerekir. Tohumlar çıkarıldıktan sonra kaynak su içerisinde 5 dakika dinlendirilir. Dinlendirilmiş tohumların yaklaşık 15 gün boyunca ılık suda bekletilmesi gerekir.

Sumak ağacı ne zaman dikilir?

Bahar aylarında tohumlar hakimiyet edilir ve çimlenmeler başlamışsa ekilir. Aksi taktirde, olduğu gibi natürel şartlara vazgeçilir ve ikinci senenin kış veya bahar aylarında ekilir.

Sumak yetiştiriciliği kârlı mı?

Karlı bir yatırım aracı Bitki, 2. yıldan itibaren 1-1,5 kilogram arasında ürün veriyor ve bitkiden 6. yıldan itibaren ortalama 7-8 kilogram ürün alınabiliyor. Ürünün 20 yıllık ekonomik ömrü boyunca toplam 533 bin 240 lira yatırım tutarına karşılık, 1 milyon 792 bin 800 lira gelir getirebiliyor.

Sumak en çok hangi ilimizde yetişir?

Karaman'ın kuzeyindeki sönmüş volkanik Karadağ'da yetişen sofraların vazgeçilmez baharatlarından sumak, dağ çevresindeki Madenşehri ve Üçkuyu köylüleri için ek gelir kaynağı oluşturuyor.