Soğd ülkesi neresi?

2022 By admin 0

Müslümanlar ise Suğd şeklinde söyledikleri kelimeyi hem İran menşeli bu kavim hem ülke adı olarak kullanmışlardır. Soğd ülkesi, en önemli merkezleri Semerkant ve Buhara olmak üzere Amuderya ile Siriderya arasında yayılan ve günümüzde Özbekistan, Tacikistan, Kırgızistan sınırları içinde kalan coğrafî bölgedir.

Sogd Türk mü?

Divân-ı Lügati't-Türk'te Soğd: "Balasagun ile Buhara ve Semerkand arasında Türkleşmiş bulunan bir ulus." diye geçer.

Soğdlar Hangi millet?

maveraunnehir ile horasan arasindaki bolgeye verilen isim.bugun kuzey iran ve bati turkmenistan bolgesini kaplar. tacikler'in atalari olduklari iddia edilir. arap yayılmacılığına karşı türgişlerin müttefiki olan halk.

Soğd alfabesi kime aittir?

Soğd alfabesi, çıkış itibarıyla Soğdiana denilen tarihî topraklarda yaşayan Soğd kökenli halklara aittir. Fakat bu alfabenin bugüne gelmesini sağlayanlar Eski Uygurlardır. Çünkü Uygurlar, Soğd alfabesini geliştirmiş ve Moğollara öğretmiştir. Bu sebeple, geleneksel Moğol alfabesi de Soğd kökenlidir.

Sogd kökenli ne demek?

Soğdca, Soğutça veya Soğdakça, Orta Asya'da yer alan Soğdiana'da ve Çin'deki Soğd göçmen gruplarının yaşadığı bazı bölgelerde kullanılmış bir Doğu İran dili. MS 4. yüzyıldan başlayarak Çin'de ve Soğdiana'da bu dil ile yazılmış pek çok dinî, hukukî ve siyasi el yazması üretilmiştir.

Soğdlar kimdir?

Soğd, Amuderya ve Sırderya nehirleri arasındaki toprakların merkezi bölgesidir. Bu bölgede Hint-Avrupa grubuna dahil olan Doğu İran dillerinden birini, Sağdcayı konuşan Soğdlular yaşamışlardır.

Türkler Soğd alfabesini kullandı mı?

Türklerin runik yazısından sonra kullandıkları ikinci yazının Soğd alfabesi olduğu söylenebilir. Soğdlar, Türklerin Çinlilerden sonra en çok ilişki kurdukları, kültürlerinin etkisi altında kaldıkları ulustur.

Soğdlara ne oldu?

Özellikle altıncı ve sekizinci yüzyıllar arasında Soğdlu tüccarlar, Türklerin ekonomik ve politik hayatında önemli rol oynadı. Göktürk devletinin kurulmasından sonra iki halk arasındaki etkileşim arttı ve bu süreci hızlandıran bir diğer etken de Soğdiana'nın altıncı yüzyılda Türkler tarafından fethedilmesi oldu.