Safra kesesi Stendi nedir?

2022 By admin 0

Stent yerleştirme: Stent, kanalı açık tutmak ve drenajına izin vermek için safra kanalına veya pankreas kanalına yerleştirilen bir drenaj tüpüdür. Safra taşı (lar) ın çıkarılması: ERCP safra kesesi taşlarını safra kanalından çıkarabilir, ancak safra kesesinin kendisinden çıkaramaz.Oct 20, 2021

Safraya stent neden takılır?

Stentler safra veya pankreas salgısı kaçaklarında pankreas enfeksiyonlarının önlenmesi için de kullanılır. ERCP yöntemi kullanılarak bu stentlerin sorunlu bölgeye yerleştirilmesi sağlanabilir.

Safra kesesinde stent değişimi nedir?

Safra Yolu Stenti Yerleştirilmesi: Hastaların palyatif tedavisinde en önemli olanı tıkanmış olan safra yolunun stent koyularak açılması işlemidir. Safra yoluna stent yerleştirme işlemi Endoskopik (Ağızdan girilerek) ve Perkütan (Ciltten girilerek) yollardan yapılmaktadır.

Safra kanalına takılan stent ne zaman çıkarılır?

Hasta için ERCP, ameliyattan daha kolay ve güvenli bir yöntemdir. Çoğunlukla hasta aynı gün evine dönebilir. ERCP'de eğer stent (plastik boru) takılırsa takılan stentler belirli bir süre kalır, görevini tamamladıktan sonra çıkarılırlar. Plastik stentlerin genellikle 3 ay ömrü vardır.

Safra kesesi sarılığı nedir?

Sarılık: Ana safra kanalının safra taşıyla tıkanmasına bağlı olarak gelişir. Bu komplikasyon tıkanma sarılığı olarak adlandırılır. Karaciğerden akan safranın bağırsağa ulaşamaması ve kanda birikmesi sonucu gelişir. Bu durum, taş haricinde, kanser gibi başka rahatsızlıklarda hastalıklarda da görülebilmektedir.

Safra stent tıkanması nasıl anlaşılır?

Safra yolları tıkanıklığı önemli bir klinik durum olup karın ağrısı, karaciğer ve safra testlerinde anormallik ve sarılık ile ortaya çıkabilir. Ultrasonografi başlangıc teşhis aracıdır. Safra kesesi ve safra yolları yeterli şekilde değerlendirilir.

ERCP tehlikeli midir?

İşlem genel olarak güvenli olmakla birlikte, ERCP nin de bazı komplikasyonları vardır. Bu komplikasyonların en önemlileri pankreas bezinin iltihaplanması (pankreatit), eletriksel kesi sırasında ortaya çıkan kanama ya da barsak delinmesidir.

Stent ömrü ne kadardır?

Stentin bir ömrü bulunmuyor, hasta kendine iyi baktığı ve doktorunun tavsiyelerini uyguladığı sürece ömür boyu tıkanmadan durabiliyor. Stentler tıkandığında ise içlerine tekrar stent takılabiliyor.

Stent kendiliğinden düşer mi?

Çok nadiren hastalar üreter ve mesanenin kasılması ile stenti kendiliğinden düşürürler veya bir ucunun idrar kanalından çıktığını görürler. Bu durumda ilgili doktora başvurmak en akılcı yöntemdir.