Resmi belgede sahtecilik suçu kaç yıl?
2022Buna göre resmi belgede sahtecilik cezası; Bir resmi belgeyi sahte olarak düzenleyen, gerçek bir resmi belgeyi başkalarını aldatacak şekilde değiştiren veya sahte resmi belgeyi kullanan kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.Oct 14, 2021
İçindekiler
- 1 Resmi belgede sahtecilik suçu ne zaman tamamlanır?
- 2 Resmi belgede sahtecilik kesintisiz suç mu?
- 3 Hangi belgeler resmi belgedir?
- 4 Resmi belgede sahtecilik suçu paraya çevrilir mi?
- 5 Resmi belgede sahtecilik zaman aşımı ne zaman başlar?
- 6 Resmi belgede sahtecilik zamanaşımı ne zaman başlar?
- 7 Başkasının yerine imza atmanın cezası nedir?
- 8 Resmi belgede sahtecilik nerede yargılanır?
Resmi belgede sahtecilik suçu ne zaman tamamlanır?
Evrakta sahtecilik suçunda zamanaşımı TCK'nun 66/1(e) maddesine göre beş yıl ve daha az süreli hapis veya adlî para cezasını gerektiren suçlarda sekiz yıl geçmesiyle zamanaşımı düşer. Evrakta sahtecilik suçu için de zamanaşımı süresi 8 yıldır.
Resmi belgede sahtecilik kesintisiz suç mu?
Kullanmanın devamlı olması eylemi kesintisiz (mütemadi) suç haline getirmez. Bu nedenle, zamanaşımı ilk kullanma tarihinden itibaren hesaplanır. Maddenin 2.fikrasında, resmi belgede sahtecilik suçunun kamu görevlisi tarafından işlenmesi ayrı bir suç olarak tanımlanmıştır.
Hangi belgeler resmi belgedir?
Ehliyet, Çek – Senet düzenleme (ve tüm kambiyo senetleri), Araç Plakası, Kimlik (Nüfus cüzdanı) gibi resmi kimlikler, eğitim kurumları tarafından verilen diplomalar, noterlik tarafından düzenlenen vekaletname ve kısaca resmi makamlar tarafından düzenlenmesi gereken tüm resmi belgeledir.
Resmi belgede sahtecilik suçu paraya çevrilir mi?
Kısa süreli hapis cezası Kanunda bir yıl veya daha az süreli ceza olarak tanımlanmıştır. Resmi belgede sahtecilik suçunun temel şeklinin alt sınırı iki yıldır. Bu durumda resmi belgede sahtecilik suçunun paraya çevrilmesi mümkün değildir.
Resmi belgede sahtecilik zaman aşımı ne zaman başlar?
5237 sayılı TCK bakımından: Resmî belgede sahtecilik TCK'nın 67/4. maddesine göre uzamış dava zamanaşımı suç tarihinden itibaren en fazla 12 yıldır.
Resmi belgede sahtecilik zamanaşımı ne zaman başlar?
Söz konusu suçun mağduru devlettir. Suç bir başkasının aleyhine işlenmiş ise mağdur sıfatıyla değil ancak suçtan zarar gören sıfatıyla şikayetçi olup yargılamaya katılabilirler. Resmi belgede sahtecilik suçu şikayete tabi bir suç değildir. Suçun basit halinin dava zamanaşımı süresi ise 8 yıldır.
Başkasının yerine imza atmanın cezası nedir?
Özel evrakta (belgede) sahtecilik suçunun cezası, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıdır. Kanun maddesinde belirlenen ceza tüm seçimlik hareketler için aynıdır.
Resmi belgede sahtecilik nerede yargılanır?
Resmi belgede sahtecilik suçunda görevli mahkeme asliye ceza mahkemesidir. Ancak kamu görevlisi tarafından resmi belgede sahtecilik suçunun işlenmesi halinde görevli mahkeme ağır ceza mahkemesidir.