Recai talâk nedir?
2022İçindekiler
Rici talâk nasıl gerçekleşir?
İslam fıkhında, boşanan eşin geri dönme süresi 300 gün olarak belirlenmiştir. Bu süreye iddet dönemi adı verilir. İddet dönemi içerisinde eşlerin tekrar evlenmesiyle gerçekleşen boşanmalara rici talak adı verilir.
Recai talâk nedir?
Erkeğe, yeniden mehir ve nîkâha muhtaç olmaksızın boşadığı eşiyle aile hayatına dönme imkânını veren boşama şekline "ric'î talâk", yeni bir mehir ile yeniden nikâhlanmadıkça aile hayatına dönüş imkânı vermeyen boşama şekline "bâin talâk" denir.
Talâk ne zaman geçersiz olur?
İhlak (insanın öfkesi aklını örtünce) halinde talak yoktur. Muhaddislerin geneli bunu zayıf görmüş lakin fukaha bunu sahih kabul etmiş. Tabi buradaki öfke aşırı derecedeki, söylenilenin ve yapılanın öfkeden dolayı hatırlanamaması halinde geçerli olan öfkedir. Zaten hanımına öfkelenmeyen kişi hanımını boşamaz.
3 talâk nedir diyanet?
Dönmezse iddet bitince “bain talâk” olur. Bundan sonra hanımını almak isterse yeni bir nikahla ve mehirle alabilir ki buna “beynûnet-i suğ- ra” denir. “Beynûnet-i kübra” ise üç talâkla meydana gelen boşanmadır artık dönmesi ve alması mümkün değildir.
Beynuneti sugra ne demek?
1. Beynûnet-i suğrâ. Bir veya iki bâin talâkla gerçekleşen ayrılıktır. Böyle bir ayrılıkta taraflar yeni bir nikâh ve yeni bir mehirle tekrar evlenebilirler.
RICI Talakta nikâh gerekir mi?
Talâk, evliliği sürdürebilmek için yeni akde ihtiyaç bulunup bulunmaması açısından "ric'î" ve "bâin", Kur'an ve Sünnet'e uygunluk açısından "sünnî" ve "bid'î" kısımlarına ayrılır. 1. Ric'î talâk. Erkeğin yeni nikâh akdine gerek kalmadan iddet süresi içinde eşine dönebildiği boşamadır.
3 kere boş ol dedikten sonra ne yapılmalı?
Dolayısıyla erkeğin, eşini aynı anda üç defa boşamasıyla bir talak hakkı gitmiş olur. Bu durumda boşama ric'i ise taraflar, iddet içinde yeni bir nikâha gerek olmaksızın, boşama bain ise veya iddet bitmiş ise tarafların rızaları ile yeni bir nikâh kıyarak evliliklerini sürdürebilirler.
Şüphe ile talak olur mu?
Şüphe ile talâk vaki olmaz. Talakın sayısında şüphe edilirse, en az sayı dikkate alınır. Burada ihtiyat değil en kötü ihtimal dikkate alınır. Bir kimse karısına "Şu kuş karga ise sen boşsun." der, bir başkası da "Şu kuş karga değilse karım boş olsun." der ve o kuşun ne olduğu bilinmezse hiçbirinin talâkı vaki olmaz.