Ramazan dışında tutulan oruç bozulursa ne olur?
2022Nafile oruç, Ramazan ayının dışında tutulan oruçtur. Nafile de olsa, başlanan bir ibadetin tamamlanması gerekir. Bu nedenle diğer nafile ibadetlerde olduğu gibi, bozulan nafile orucun da, kaza edilmesi gerekir. Kaza orucu tutmakta olan kişinin de bu orucu bozması durumunda yine kaza gerekli olup, kefaret gerekmez.
İçindekiler
- 1 Normal günde tutulan oruç bozulur mu?
- 2 Insanlar hangi durumda orucunu bozabilir?
- 3 Orucum bozuldu ne yapmalıyım?
- 4 Misafir geldiğinde oruç bozulur mu?
- 5 Hangi durumlarda 61 gün oruç tutulur?
- 6 Niyet ettikten sonra oruç bozulur mu?
- 7 Hastalanan kişi orucunu bozabilir mi?
- 8 Cinsel organın sulanması orucu bozar mı?
Normal günde tutulan oruç bozulur mu?
Kaza orucunu tutarken bilerek yenip-içilse sadece kazası gerekir. Çünkü bu orucu tutmak farz ise de senenin her hangi bir gününde tutulabilir. Ramazan ayında tutulan oruç ise o ay içerisinde oruç tutulması farz olduğundan bilerek bozulunca kefaret gerekir.
Insanlar hangi durumda orucunu bozabilir?
Oruç; yemek, içmek, cinsel ilişki ve bunların kapsamına giren şeylerle bozulur. Bu sebeple, besin değeri taşımayan aşılar orucu bozmaz. Tedavisi devam eden hastalar, sağlıklarına kavuşup tedavileri sona erinceye kadar oruçlarını erteleyebilirler.
Orucum bozuldu ne yapmalıyım?
Kefaret orucu, hastalık, yolculuk gibi bir özür ile veya bayram günlerine rastlamak sebebi ile bozulursa veya Ramazana rastlarsa, yeniden 60 gün tutmak gerekir. Bayram günlerinde bozmazsa, yine yeniden başlaması gerekir. Hayz ve nifas sebebi ile bozunca, yeniden başlamaz. Temizlenince, geri kalan günleri tamamlar.
Misafir geldiğinde oruç bozulur mu?
Diğer hadîs müelliflerinin rivâyetlerinde kişinin uzak yakın komşularının, bütün vatandaşlarının, cemiyetin ve devletin hakları bulunduğu bildirilmiştir. Ebu'd-Derdâ'nın misafir hatırı için bozduğu oruç Ramazan orucu değil, nâfile oruçtu.
Hangi durumlarda 61 gün oruç tutulur?
KEFARET ORUCU GEREKTİREN HALLER : Oruç kefareti , Ramazan orucunun, mazeretsiz olarak bozulması sebebi ile bir ceza olarak, Ramazan dışında 1 güne karşılık 61 gün oruç tutmaktır. Ramazan'da meşru bir mazeret bulunmaksızın orucu bozup yemek içmek ve cinsel ilişkide bulunmak kefaret orucunu gerektirir.
Niyet ettikten sonra oruç bozulur mu?
Niyet edilip başlanılan bir ibadeti zaruri bir sebep yokken ( Bozabilmek için sağlık açısından tehlike oluşması gerekir) bozmak meşru değildir. Böyle yapan kimse hem günahkar olur, hem de kendisine bazı amellerde keffaret gerekir.
Hastalanan kişi orucunu bozabilir mi?
Hasta eğer belirtisizse ya da hafif belirtiler yaşıyorsa orucunu tutabilir. Ancak virüsten çok etkilendiyse ve oruç onu güçsüz düşürecekse tutamadığı oruçları iyileştikten sonra tutması önerilir. Öte yandan, oruca niyet ettikten sonra kişi kendini hasta hissederse ve dayanamayacak durumdaysa orucunu bozabilir.
Cinsel organın sulanması orucu bozar mı?
Kendilerinden meninin çıkmamasından emîn olmaları şartıyla, Ramazan ayının gündüzünde) karı-kocadan her birinin diğeriyle oynaşıp şakalaşması câizdir. Erkeğin, hanımıyla olan bu oynaşmasından veya tenine dokunmasından kendisinden mezinin çıkmasıdır ki bu durumda onun orucu bozulmaz.