Petrografi bilim dalı nedir?

2022 By admin 0

Petrografi, kayaçları inceleyen bilim dalıdır.

Petrografi ne ile ilgilenir?

Petrografi, doğada var olan kayaçların minerallerini, kimyasal bileşimlerini, yapı ve dokularını ve doğada bulunuş şekillerini ortaya koyarak, kayaçları tanımayı, sınıflamayı hedefleyen bir bilim dalıdır. Kayacın mineral içeriği ve dokusal yapısı ayrıntılı bir şekilde incelenir.

Petrografi diğer adı nedir?

kayaçların mineralojik ve kimyasal bileşimini, yapı ve dokanaklarını ve doğada bulunuş şekillerini inceleyen bilim dalıdır.. kayaçların oluşum ortamlarını, fiziko-kimyasal koşullarını ve kökenlerini inceleyen bilim dalı da petrolojidir..

Petrografi nedir 9 sınıf?

Doğada var olan kayaçların mineral içeriği, kimyasal bileşimi, yapı ve dokusu gibi kayaç özelliklerini tanımlayan ve sınıflayan, petrolojinin alt dalına petrografi denir.

Kayaçları hangi bilim dalları inceler?

Yer kabuğunu oluşturan kayaçları mineraller oluşturduğuna göre esas bilim dalı kayaçları inceleyen jeoloji'dir.

Petroloji neyi inceler?

Petroloji, taşbilim ya da kayaçbilim, köken, bugünkü koşullar, ayrışma ve çürüme içinde olmak üzere kayaçların doğal tarihiyle uğraşan bilimdir.

Petrografik analiz nasıl yapılır?

Petrografi Laboratuvarı'nda örneklerin ince ve kalın kesit numuneleri hazırlanarak makroskopik gözlem analizi ile stereo ve polarizan mikroskop altındaki analizleri yapılarak petrografik tanımlamalar yapılır.

Magmatik kayaçlar nelerdir?

Magmatik veya volkanik kayaçlar, magmanın soğuyarak katılaşması sonucu meydana gelirler. Bu kayaçlar yer kabuğunun yaklaşık %65'ni oluştururlar….Magmatik Kayaçlar

  • Aglomera.
  • Andezit.
  • Asit Lav.
  • Bazalt.
  • Bazalt Kaması
  • Bazalt Tüfü
  • Benekli Andezit.
  • Benekli Obsidyen.

Kayaçlar günlük hayatta nerelerde kullanılır?

Çok uzun yıllar içerisinde oluşumu gerçekleşir. Kayaçlar çözünebilir bir yapıya sahiptir ve aynı zamanda aşınmaya karşı güçlü bir direnç oluşturur. Özellikle göl ve akarsular gibi farklı kaynakları inceleyebilmek adına kayaçlar kullanılır.