Paralizi nedir kısaca?
2022Paralizi, yüz felci olarak bilinmektedir. Yüzde yer alan mimiklerde hareketlerin kayba uğraması olarak da tanımlanır. Yüzde bulunan her iki tarafta da görülme olasılığı vardır. En çok bilinen nedenleri arasında ise stres ve travma gibi psikolojik nedenler yatmaktadır.Jul 22, 2021
İçindekiler
Parezi ve paralizi ne demek?
Vücudun bir bölümünde kas kuvvetinin azalması veya tam kaybı sinir sistemi hastalıklarında en sık görülen belirtidir. Nörolojide bunlardan birincisine parezi; ikincisine, yani felç durumuna ise paralizi veya pleji diyoruz.
Paralizi nasıl oluşur?
En yaygın nedenleri arasında travmalar ve stres yer almaktadır. Yüzde bulunan mimiklerin kaslarına beyinden uyarı veren sinir liflerinin çeşitli sebeplerden dolayı hasar yaratması ile yüzde ortaya çıkan hareket kaybına paralizi denir.
Paralize felç nedir?
Felç, paralizi veya pleji, sinirlerin ya da kasların bozukluğundan ileri gelen hareketsizlik ya da hareket azalması. Felcin aşırı durumunda hasta, vücudunun bir yarısını ya da tamamını oynatamadığı gibi, tam bir bilinçsizlik de gösterir; yanı sıra duyu eksikliği de vardır.
Pleji nedir tıp?
Felç (parezi, pleji) vücudun bir tarafında veya bir yüz, kol, bacak gibi bir kısmında ortaya çıkan güç kaybına verilen bir isimdir. Felç teriminin kullanılabilmesi için motor güç kaybının olması gereklidir. Bu nedenle halsizlik ile karıştırılmaması gerekir. Vücudun her yerinde felç, koma veya ölüm hali dışında olmaz.
Parezi ne demek tıp?
Parezi, belirli bir kas grubunda istemli gerçekleştirilen hareketin azalması sonucu gerçekleşen hafif felç ya da hareket etkinliğinin bütünüyle kaybolması.
Parezi neden olur?
Parezi, omurilikte yer alan nöronların hasarlanması ve kas sinir arası iletimin bozulması sonucu oluşur. Kas hastalıkları da pareziye neden olabilir.
Paralizi belirtileri nelerdir?
Bell paralizisi belirtileri arasında şunlar olabilir:
- Tek taraflı yüz felci.
- Etkilenen tarafta göz kırpma ve alın kırıştırma kontrolünün kaybı
- Azalmış gözyaşı
- Ağızda sarkma.
- Kaslarda seğirme gibi istemsiz hareketler.
- Etkilenen tarafta değişmiş tat duyusu.
- Konuşma bozukluğu.
- Aşırı salya üretimi.