Namazı cemaatle kılınır mı?
2022Fakat namaz esas olarak tek yapılan bir ibadettir. Namazın "cemaatle" kılınmasının farz olduğu bazı namazlar da bulunmaktadır. Bunun ötesinde diğer namazların da cemaatle kılınması tavsiye edilmektedir. Bakara Suresi 2/43' de buna işaret edilmektedir.Jul 4, 2021
İçindekiler
- 1 Cemaatle namaz kılmak neden daha sevaptır?
- 2 Hangi durumlarda cemaatle namaz kılınmaz?
- 3 Cemaatle namaz nasıl Kilinir Diyanet?
- 4 Cemaate gitmemek günah mı?
- 5 Namazı cemaatle kılmanın kaç sevabı?
- 6 Camide namaz kılmak neden önemli?
- 7 Imamsız cemaat olur mu?
- 8 Hanefi mezhebine göre cemaatle namaz nasıl kılınır?
Cemaatle namaz kılmak neden daha sevaptır?
Cemaatle namaz kılmak, istenen birlik ruhunu devam ettirici ve sağlamlaştırıcı bir rol üstlenir. Hz. Peygamber (sav.), farz kılınmasından itibaren hayatının son dönemlerine kadar beş vakit namazı sürekli kendisi bizzat cemaate imam olarak kıldırmış, Müslümanları da namazları cemaatle kılmaya teşvik etmiştir.
Hangi durumlarda cemaatle namaz kılınmaz?
Hanbelîler'e göre akşam, Mâlikîler'e göre de akşam ve ayrıca vitir kılınmışsa yatsı namazı cemaatle tekrarlanmaz. Bunların dışındaki namazlar tekrarlanabilir. Şâfiîler'e göre ise nâfile olarak kılınmaları söz konusu olmayan adak ve cenaze namazları hariç her namaz cemaatle tekrar kılınabilir.
Cemaatle namaz nasıl Kilinir Diyanet?
Cemaatle kılınan öğle ve ikindi namazlarının farzı kılınırken, imam kıraatı (Fatihayı ve zamm-ı sureyi) içinden okur. Cemaat bu esnada sureleri okumaz, imamın kıraatini yani sureleri okuyup bitirmesini bekler.
Cemaate gitmemek günah mı?
Bu itibarla cemaate gitmeye engel bir durum olmadıkça namazlar cemaatle kılınmaya çalışılmalıdır. Nitekim Hz. Peygamber (s.a.s.) camiye giderken atılan her adımdan dolayı kişinin bir derece yükseltilip, bir günahının silineceğini haber vermiştir (Buhârî, Ezân, 30; Ebû Dâvûd, Salât, 49).
Namazı cemaatle kılmanın kaç sevabı?
Hz. Peygamber, "Cemaatle kılınan namazın sevabı, yalnız başına kılınan namazdan yirmi yedi derece daha faziletlidir" (Buhari, Ezan, 30) buyurarak cemaatle kılınan namazın, tek başına kılınan namazdan daha faziletli olduğunu belirtmiş ve Müslümanları cemaatle namaz kılmaya teşvik etmiştir.
Camide namaz kılmak neden önemli?
Çok eski yıllardan beri Allah resulü cemaate namaz kıldırmıştır. Bu sayede birçok kişinin daha fazla sevap almasına vesile olunmuştur. Evde kılınan namaz çok sevap iken cami de cemaat ile kılınan namazın sevabı daha çoktur. Bu sebepten dolayı Peygamber efendimiz buyurur ki, cemaatle namaz kılınız olmuştur.
Imamsız cemaat olur mu?
İmamsız cemaat oluşturmak mümkün değildir. İmamlar en ön safta yer alarak, cemaatin önünde durur. Cemaat yan yana ve arka arkaya durarak imamla birlikte cemaat halinde namaz kılabilir.
Hanefi mezhebine göre cemaatle namaz nasıl kılınır?
"Hanefî mezhebine göre cemaatle namaz kılarken, imama uyan kimse Fâtiha'yı ve ardından okunan âyet veya sûreyi imam ile birlikte okumaz. İmama uyan kimseden, namazda Kur'an okuma yükümlülüğü tamamen düşer (Mevsılî, el-İhtiyâr, I, 170-171). Şâfiî ve Hanbelî mezheplerine göre ise okuma yükümlülüğü tamamen düşmez.