Namazda sureleri Arapça okumak şart mı?
2022İçindekiler
Namazda Arapça okumak şart mı?
İBADET DİLİ KUR'AN DİLİDİR Namazın rükuunu ve secdesini değiştiremediği gibi, namazlarda okunan sureleri, tesbihleri, tekbiri ve diğer duaları da değiştiremez. Çünkü ibadet her yönüyle bir bütündür. O bütünlük içinde bir anlam taşır. Bu açıdan namazdaki ibadet dili Kur'ân dilidir.
Duaları Türkçe okuyarak namaz kılınır mı?
Namazın ihmal ve tehir edilemeyeceği dikkate alınarak Kuran'ın asıl lafzını okuyamayanların, öğreninceye kadar tek başına namaz kılarken mealiyle kılması mümkündür. Türkçe namaz ile Türkçe dua birbirine karıştırılmamalıdır.
Namazda sureleri bakarak okumak olur mu?
CEVAP: Namazda bilmeyenlerin Mushaf'a bakıp okumaları caizdir.
Namazda eksik sure okumak namazı bozar mı?
Namazda okunan sureleri yanlış okuduğumuzda eğer surenin anlamını değiştiriyorsa namazımız bozulur. Ancak anlamı bozulmuyorsa namaz bozulmaz. Namazda Zammı süreyi okurken yanlış okunursa ve bu hatayı düzeltmek için baştan alınırsa veya başka sureye geçilirse sehiv secdesi gerektirmez.
Kuranı kerimi Arapça okumak şart mı?
Cevap: Arapça bilen Kur'ân'ı orijinalinden okur. Bilmeyen mealini okur. Meali de Kur'ân sayılır. Allah kimseyi gücünün üstünde bir şeyle sorumlu tutmaz.
Neden Arapça namaz?
Salât'ın Farsçası namazdır. Türkçe'ye de Farsça'dan namaz olarak geçmiştir. Çünkü Karamanoğlu Mehmet Bey dönemine kadar Türk devletlerinde resmi dil Farsça idi. Arapça salât kelimesinin asıl anlamı dua demekse de Kuran'da "salât" sözcüğü, sıradan dua değil, belli hareketleri, öğeleri olan bir dua, yani ibadettir.
Duaları Türkçe okusak kabul olur mu?
Allah (c.c)'un bizlere farz olarak kılmış olduğu beş vakit namazımızda okuyacağımız sure ve ayetlerin Arapça okunması zorunludur. Farklı bir dil ile namazda sure ya da dua okumak, namaza engeldir. Tercümesi kesinlikle Kuran-ı Kerim yerine geçemez. Ancak namaz kılmadığımız durumlarda duayı elbette Türkçe okuyabiliriz.
Türkçe ibadet neden olmaz?
Türkçe namaz ile Türkçe dua birbirine karıştırılmamalıdır. Çünkü dua kulun Allah'tan istekte bulunmasıdır. Bunun ise herkesin konuştuğu dil ile yapılmasından daha tabii bir şey olamaz ve zaten genelde de ülkemizde Türkçe dua yapılmaktadır. Diğer taraftan, Kur'an-ı Kerim'in en önemli özelliklerinden biri de i'cazdır.