Musanma ne demek?
2022İçindekiler
Müsemma göster ne demek?
Çünkü “müsemma”, şimdilerde pek kullanılmayan, çok eskilerde kalmış Arapça bir sıfattır. Türkçe Sözlük, “ad verilmiş, adı olan, adlı” diye açıklıyor sözcüğün anlamını. Daha çok “ismiyle müsemma” deyiminde geçer bu sözcük. Özü sözü bir olan, adının anlamı ile davranışları çelişmeyen kişiler için söylenir.
Müsamaha ne demek örnek?
Görmezlikten gelme, göz yumma. (C.: Müsamahat) Hoş görürlük, dikkat etmemek, aldırış etmemek.
Müsamahakar ne demek din?
MÜSÂMAHAKÂR. (ﻣﺴﺎﻣﺤﻪﻛﺎﺭ) sıf. (Ar. musāmaḥa ve Fars.-kār ekiyle musāmaḥa-kār) Müsâmaha gösteren, müsâmahalı, hoşgörülü.
Müsamaha ne demek TDK?
Müsamaha sözcüğü TDK'ya göre, hoşgörü ve görmezlikten gelme anlamına sahip bir kelimedir.
Müsemma ne demek örnek?
MÜSEMMÂ 1. İsimlendirilmiş, belli bir isimle anılmış: Cemî-i esmânın yollarını câmi olan sırât-ı müstakim, Allah ismiyle müsemmâ olan zât-ı ulûhiyyete mahsustur (Ahmet A. Konuk). … Zâtına mahsus ilâhî isimlerle adlandırılmış olan Allah: Âdeme eşyâda esmâ görünür / Cümle esmâda müsemmâ görünür (Niyâzî-i Mısrî).
Müstesna ne anlama gelir?
Müstesna kelimesi sıfat ve zarf olarak kullanılmaktadır. TDK bu kelime ile alakalı olarak aşağıdaki açıklamaları vermiştir: – Bütün veya kuralın dışında olan. – Kendi benzerlerinden üstün olan, bir benzeri az bulunan.
Teşriğ ne demek?
Teşri kelimesi, TDK'ya göre 'yasama' anlamına gelmektedir. Farklı kaynaklarda “ev yola açık olmak, sokak üzerinde bulunmak” anlamına da gelen şer' kökünden türeyen teşrî' “evi yol üzerinde kurmak, kapısını yola doğru açmak” demektir.
Müsamaha nedir Osmanlı?
Sözlükte “kolaylık göstermek, yumuşak davranmak, hatayı görmezlikten gelmek” anlamındaki müsâmaha kelimesi (Lisânü'l-ʿArab, “smḥ” md. Günümüz Arapça'sında müsamaha yerine daha çok tesâmuh ve semâha, Türkçe'de ise hoşgörü kelimeleri kullanılmaktadır.