Mikroanjiopatik hemolitik anemi nedir tıp?
2022Mikroanjiyopatik hemolitik anemiler, arteriyol ve kapillerlerde eritrositin sağlıklı geçişini engelleyerek parçalanmalarına neden olan patolojik oluşumlar nedeniyle gelişmektedir. Bu eritrosit yıkımından en sık trombosit ve fibrinden oluşan mikrotrombüsler sorumludur.
İçindekiler
Mikroanjiopatik nedir tıp?
Mikroanjiyopati (veya mikrovasküler hastalık veya küçük damar hastalığı), vücuttaki küçük kan damarlarını etkileyen bir anjiyopatidir (yani kan damarlarının hasarı). Makroanjiyopati veya büyük damar hastalığı ile karşılaştırılabilir.
MAHA ne demek tıp?
"Mikroanjiopatik hemolitik anemiler" (MAHA) edinsel hemolitik anemiler içerisinde özel bir grubu oluşturmaktadır. MAHA patofizyolojisinde esas mekanizma, kapiller ve arteriol sistem içinde oluşmuş mikrotrombüsteki trombosit-fibrin ağı içinden geçen eritrositlerin yüksek kan akım hızında parçalanmasıdır.
HUS nedir tıp?
Hemolitik üremik sendrom (HÜS) mikroanjiopatik hemolitik anemi, trombositopeni ve akut böbrek yetmezliği bulguları ile seyreder. Mortalite ve morbiditesi yüksek bir hastalıktır. Etiyopatogenezinde enfeksiyonlar, ilaçlar ve sistemik hastalıklar gibi çok sayıda farklı neden yer almaktadır.
Hemolitik anemi Geçer mı?
Hafif derecedeki hemolitik anemi hiçbir tedavi gerektirmeyebilir. Ağır hemolitik anemide ise derhal uygun tedaviye başlanmalıdır, aksi takdirde ölümcül olabilir. Hemolitik aneminin kalıtsal şekilleri ömür boyu süren ve bu nedenle sürekli tedavi gerektirebilen durumlardır.
Şistosit neden olur?
TTP'de görülen kan yıkımında kırmızı küreler özel bir şekil alır. Bu hücreler “ miğfer hücresi” ya da “şistosit” adı verilir. Bu hücreler kılcal damarlarda oluşan pıhtıların kırmızı kürelerin şeklini bozmasından dolayı ortaya çıkar.
Beyinde iz nedir?
Beyinde lezyon denilen lekeler, beyin MR çekildiği zaman görülen lekelerdir. Çoğunlukla iyi huylu oldukları bilinir. Bu sebepten dolayı herhangi bir tehlikesi bulunmaz.
Bilateral nedir ne demek?
BİLATERAL: Her iki tarafa ait olan, iki taraflı.
Anizositoz nedir tıp?
eritrositlerin çap farklılıklarının ifadesidir yani alyuvar büyüklüğündeki anormal çeşitlilik. eritrositlerdeki volüm düzensizliğini gösterir. demir eksikliği anemisi ile talasemiyi ayırmak için kullanılabilir. demir eksikliği anemisinde gözlenirken talesemilerde gözlenmez.