Meleklere iman etmek ne demektir?
2022Meleklere inanmak bir nevi peygamberlere ve kutsal kitaplara inanmanın ön şartıdır. Meleklere inanan insan Allah'tan gelen vahiylere, peygamberlere, ahirete, cennet ve cehenneme de inanmış olur. Bu ve buna benzer çoğu dini kavram ve ritüele inanmak meleklere imandan geçmektedir.Feb 12, 2021
İçindekiler
Meleklere imanın hükmü nedir?
Her Müslüman, meleklerin de tıpkı insanlar ve cinler gibi Allah tarafından yaratıldığına iman eder. İnsan çamur ve balçıktan, cinler ise ateşten yaratılmıştır. Nurdan yaratılan melekler ise akıl sahibi olsa bile irade sahibi değildir. Allah'ın verdiği emirlerine yerine getirmekle mükelleftirler.
Neden meleklere iman ederiz?
Meleklere iman, imanın altı şartından biridir. Çünkü imanın en temelinde Allah'a iman vardır. Sonra Allah'ın bir elçi melekle insanlara kitap göndermesi vardır. Daha sonra elçi meleğini, insanlardan seçtiği bazı peygambere göndermesi vardır.
Meleklere iman neyin şartı?
Meleklerin varlığına inanmak da imanın şartları arasındadır. Kitaplara inanmakla Allah'ın hüküm ve emirlerini peygamberlere ilettiği kutsal kitaplar belirtilmektedir. Bu bağlamda peygamberlere inanıldığı gibi kitap haline gelen bu vahiy ve emirlere de inanılması zorunludur.
Melekler ve görevleri nelerdir?
Ayrıca Cebrail tüm meleklerin en büyüğü ve en üstünü anılır. Mikail'in görevi doğa olaylarını idare etmektir. İsrafil'in görevi kıyamet günü sûra üflemektir. Azrail'in görevi ise canlıların canını almaktır, bu nedenle ölüm meleği (melekü'l mevt) olarak da anılmıştır.
Peygamberlere iman nasıl olur?
Peygamberlerin hepsine îmân şöyle olmalıdır: Kalb ile inanmalı ve dil ile ikrâr etmelidir ki, Peygamberler Allahü teâlânın kullarıdır. Hak teâlâ tarafından seçilmiş, peygamber kılınmışlardır. İnsanları Hakka davet edip, “Bizi Allahü teâlâ size peygamber olarak gönderdi” demişlerdir. Doğru sözlülerdir.
Meleklere iman etmek bize ne kazandırır?
Kişi, bu bilinçle sürekli iyi ve güzel şeyleri yapmaya yönelir. Meleklere iman, ahiret sorumluluğunu her an hatırlatır. 2- Melekleri kendisi için örnek edinen kişi, onlar gibi olmaya gayret ederek, Allah katındaki derecesini yükseltmeye çalıştığı gibi başkasının hakkına, malına, canına değer verir ve saygı gösterir.
Allaha imandan sonra ne gelir?
Aklın başı, Allah'a imandan sonra haya ve iyi ahlaktır.
Imandan önce ne gelir?
İman, “tasdik”, tasdik de bir bilgiyi doğrulamak olduğuna göre, bil- gi, tasdikten, yani imandan önce gelir.