Lök tatlısı nedir?

2022 By admin 0

Erzincan'ın Kemaliye ilçesinde ceviz ve dut karışımıyla yapılan "lök" adlı tatlı, rağbet görüyor. Kemaliye ilçe merkezi ve köylerinde önceden hemen hemen her evde yapılan ve zamanla unutulmaya yüz tutan lök tatlısı, ilçedeki "lökhane" adlı işletmeden sofralara sunuluyor.06-Jul-2021

Lök tatlısı hangi yöreye ait?

Erzincan'ın UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ndeki turistik ilçesi Kemaliye'nin asırlık lök tatlısına, yerli ve yabancı misafirler ilgi gösteriyor. Geçmişi 300 yıl öncesine dayanan, kuru dut ve cevizle yapılan, geçmişte saraylarda özel olarak ikram edildiği belirtilen lök tatlısı, damaklarda eşsiz bir tat bırakıyor.

Şilofta nasıl yapılır?

Şilofta Tatlısı Nasıl Yapılır?

  1. Erişte yapımı ile başlayın. Un ve tuzu harmanlayın. …
  2. Hamuru unlu tezgahta açın ve erişte şeklinde kesin.
  3. Bir yerde su kaynatın ve kaynayan suya hamurları ekleyerek pişirin.
  4. Şeker, tereyağı, tarçın ve karanfil ilave edilerek karıştırın.
  5. Erişteler yumuşayana kadar pişirin. …
  6. Afiyet olsun.

23-Dec-2021

Kemaliye Lök nedir?

Kemaliye'de özellikle kış günlerinde vücuda enerji sağlayabilmesi için tasarlanmış bir üründür. Yörede yetişen beyaz dut kurusu ve gene yöreden elde edilen cevizlerin taş dibeklerde uzun süre dövülerek macun kıvamına gelmesiyle elde edilen tatlı bir üründür.

Lök nedir nasıl yapılır?

Kuru dut ve cevizin yaklaşık 3 saat makinede dövülüp macun haline getirilmesiyle elde edilen yöresel tatlı, porsiyon ve paket halinde satışa sunuluyor. "Lök"ün porsiyonu 5 liraya, standart paketi ise 15 liraya satılıyor.

Kuru dutun faydaları nelerdir?

Dut kurusunun faydaları

  • Doğal bir antibiyotiktir.
  • C vitamini deposudur.
  • Antioksidan kaynağıdır.
  • Kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.
  • Sindirim sistemine fayda sağlar.
  • Karaciğer ve böbrek hastalıklarına iyi gelir.
  • Diş eti rahatsızlıklarına faydalıdır.
  • Kemik gelişimini destekler.

Şilofta nedir?

Mayasız hamur ile yapılan eriştenin şekerle kaynatılıp, üzerine kızgın yağ dökülerek servis edildiği şilofta tatlısı Antalya'nın yöresel lezzetlerinden biri. En üste dövülmüş ceviz ve badem serpilip sunulur. Loğusa kadının sütünü arttırdığına inanılır.

Şilofta nerenin tatlısı?

Antalya yöresinin meşhur lezzetlerinden Şilofta nasıl yapılır? Antalya kıyı şeridinde bir kent oluşundan dolayı mutfağında Girit yemekleri oldukça fazla yer tutmaktadır.

Lök dut nedir?

Kuru dut ve cevizin yaklaşık 3 saat makinede dövülüp macun haline getirilmesiyle elde edilen yöresel tatlı, porsiyon ve paket halinde satışa sunuluyor. "Lök"ün porsiyonu 5 liraya, standart paketi ise 15 liraya satılıyor.