LEED yeşil bina sertifikası nedir?
2022LEED Sertifikası, USGBC (United States Green Building Council), yani Amerikan Yeşil Binalar Konseyi tarafından geliştirilmiş, yeşil binaları derecelendiren bir sistemdir. Sertifikanın amacı, bina ve kent ölçeğinde çevreye duyarlı tasarım, uygulama ve işletme standartlarını geliştirmek ve yaymaktır.
İçindekiler
Yeşil bina sertifikası ne işe yarar?
Yeşil Bina Sertifikaları Nelerdir? Yeşil Binalar, enerji tasarrufu sağlamak, yenilenebilir kaynaklara yönelmek ve doğaya minimum oranda zarar vermeyi amaçlar. Binaların bu amaçlar doğrultusunda inşa edildiğini veya yenilendiğini belgeleyen sertifikaya ise yeşil bina sertifikası adı verilir.
LEED sertifikası kaç yıl geçerli?
Sertifikasyon yolunda kalmak için en az yılda bir ARC'ye veri girmeniz gerekecek, ancak yeniden sertifikalandırmanız üç yıl geçerli olacaktır. Yeniden sertifikalandırmayı başarıyla tamamladığınızda, projeniz derecelendirme sisteminin mevcut en yeni sürümü kapsamında LEED O + M sertifikası alacaktır.
LEED sertifikasını kim verir?
Leed Sertifikası, enerji ve çevresel tasarımda liderlik anlamına gelen bir yeşil bina sertifikasıdır. Tüm dünyada kabul gören bu sertifika ücretsiz olarak Amerika Yeşil Binalar Konseyi (USGBC) tarafından verilmektedir.
LEED bina tipleri nelerdir?
Bu sertifika tipinin altında bina tipleri alt kategorilere ayrılmış olup, bazı gereklilikler değişiklik göstermektedir. Bu bina tipleri; Yeni Binalar, Çekirdek ve Kabuk, Okullar, Ticari Yapılar, Konaklama, Veri Merkezleri, Depolar ve Dağıtım Merkezleri ve Sağlık Yapılarını içermektedir.
Yeşil bina sertifikası zorunlu mu?
Binalara yeşil sertifika almak zorunlu mu? Binalar ile Yerleşmeler İçin Yeşil Sertifika Yönetmeliği'ne göre, yeşil sertifika almak isteğe bağlı oluyor. İsteyenler binasına yeşil bina sertifikası alabiliyor. Almayanlar için herhangi bir yaptırım da bulunmuyor.
Görülebilir yeşil metodlar nelerdir?
Yeşil Binaların Özellikleri
- Bina duvarlarında ve yüzeylerinde sızdırmazlık ve buhar bariyeri.
- Gün ışığı kontrollü aydınlatma sistemleri.
- Su verimli bağlantı elemanları
- Yağmur suyu hasadı
- Geri dönüşüm ve geri kazanım üniteleri.
- Bitki Örtüsü
- Yeşil çatı ve yeşil altyapı
- Sürdürülebilirlik.
Binalarda LEED sertifikası ne demek?
LEED Sertifikası, USGBC (United States Green Building Council), yani Amerikan Yeşil Binalar Konseyi tarafından geliştirilmiş, yeşil binaları derecelendiren bir sistemdir. Sertifikanın amacı, bina ve kent ölçeğinde çevreye duyarlı tasarım, uygulama ve işletme standartlarını geliştirmek ve yaymaktır.
LEED sertifikası nereden alınır?
LEED AP Sertifikası GBCI tarafından verilmektedir.