Kutup olmak ne demek?

2022 By admin 0

Kutub, varlığın yaratılış nedeni olan Muhammedî hakikatin (Hakikat-ı Muhammediye) kendisinde tecelli ettiği kişidir. Veliliğin son ve en yüksek makamı olan kutubluğa kişi kendi çaba ve çalışması ile değil, ancak Allah'ın (cc) bağışı ve lütfu sonucu ulaşabilir.Jan 28, 2019

Zamanın kutbul Aktabı kim?

CEVAP: Kutub, velilerin başı sayılan büyük velidir. İslâm tasavvufunda dört kutub olduğuna inanılır. Bunların başı olan en büyük kutba “kutbulaktab” denilir.

Dinde kutup ne demek?

Kutup da Kutb (Arapça: القطب) kainatta tasarrufa sahip olduğuna ve Allah katında hatırının yüksek olduğuna inanılan kişileri ifade etmek için kullanılan bir tasavvuf terimidir.

Kutub olmak ne demek?

Sufilik'te, kutub kemale ermiş insandır, insan-ı kâmil'dir (Alemşümul insan), kutsal hiyerarşiyi yönetendir. Kutub, Sufi tinsel önderidir, Allah ile ilahi bir bağı vardır ve kendisini Sufiliğin merkezine oturtan veya kutbu olduğu bilgiyi aktarır ama dışarıdan bilinmez.

Kutupluk ne demek?

Tasavvufta en yüksek makama ulaşmış kişiye verilen ad (çoğulu aktab). Bu manevi dereceye ancak bir kişi erebilir ki o da Kutbü'l-Aktab (Kutupların Kutbu)'dır. Kutupluk kazanılmaz, Tanrı tarafından verilir.

4 büyük kutup kimdir?

DÖRT BÜYÜK KUTUP Tasavvuf ehli tarafından sık kullanılan Aktab-ı Erbaa (Dört Kutub) deyimiyle, genellikle Abdülkâdir-i Geylânî, Seyyid Ahmed Rufâî, Seyyid Ahmed Bedevî ve İbrahim-i Dessûkî hazretleri kastedilir.

Ariflerin Kutbu kimdir?

Hakikat ilmini bilen ermiş kişi.

Kutup kime denir?

Tasavvufta, evrenin manevi yönetiminden sorumlu veliler hükümetinin başkanına verilen isimdir. Mutasavvıflara göre değirmen taşı milin çevresinde döndüğü gibi bütün evren de kendisinin çevresinde döndüğü için veliler başkanına kutup denilmiştir.

Kutup kısaca ne demek?

Kutup kelimesi Türkçe'de "1. eksen, aks, kutup, 2. tasavvufta en yüksek mertebeye erişmiş kişi" anlamına gelir. Arapça ḳṭb kökünden gelen ḳuṭb قطب z "1. eksen, aks, kutup, 2. tasavvufta en yüksek mertebeye erişmiş kişi" sözcüğünden alıntıdır.