Kira sözleşmesinin feshi nasıl yapılır?

2022 By admin 0

Gayrimenkul sahibinin kira sözleşmesini feshedebilmesi için kira sözleşmesinin 10 yılı doldurmuş olması gerekmektedir. Uzama süresi de denilen 10 yılı takip eden her 1 yılda, sözleşme bitiminden 3 ay önce bildirimde bulunarak kiracının evden çıkmasını talep edebilir.

Kira sözleşme tek taraflı fesih edilebilir mi?

Kira sözleşmesini taraflar karşılıklı olarak anlaşarak feshedebiliyor. Peki, kira kontratının tek taraflı feshi hangi durumlarda söz konusu olabilir? Kira kontratının tek taraflı feshi için kanunda belirtilen haklı nedenlerin meydana gelmesi gerekiyor. Aksi halde kiraya veren sözleşmeyi tek taraflı olarak feshedemiyor.

Kira sözleşmesi fesh edilirse ne olur?

BK 264 e göre , sözleşmeyi sona erdirmek isteyen tarafın karşı tarafa tam bir tazminat vermek ve kanuni sürelere riayet etmek zorundadır. Kira bir sene veya daha uzun müddet için aktedilmiş ise, kiralayan veya kiracıya verilecek tazminat altı aylık kira bedelinden az olamaz.

Kiraya veren sözleşmeyi nasıl fesheder?

TBK madde 347/1'deki hükme göre kiraya veren, kira süresinin tamamlanmasının ardından 10 yıllık uzama süresini bekleyecek, bu sürenin devamındaki her uzama yılının bitiminden en az 3 ay önce bildirimde bulunarak ve sebep göstermeye ihtiyaç duymadan sözleşmeyi sona erdirebilecektir.

1 yıllık kira sözleşmesi bitmeden ev sahibi evden çıkarabilir mi?

Ev sahibinin haklı bir gerekçesi olmadan kiracı kontrat süresi dolmadan evden çıkarılamaz. Borçlar Kanunu'na göre mülk sahibi, kira sözleşmesi boyunca mülkü nasıl kiraladıysa o şekilde tutmakla zorunludur.

Kira sözleşmesi tek taraflı nasıl feshedilir?

6098 numaralı Türk Borçlar Kanunu'nun 347. maddesine göre belirli süreli kira sözleşmelerinde kiracı, sözleşmenin bitimine en az 15 gün kala yazılı bildirim yolu ile kira sözleşmesini feshedebilir. Bildirimde bulunulmadığı takdirde kira kontratı 1 yıl süre ile yenilenmiş kabul edilir.

Kira sözleşmesinden cayma hakkı var mı?

Kira sözleşmesi cayma hakkı genel olarak süresi 14 gün sınırı olarak uygulanmaktadır. Bu durumda eve taşınmadan önce kira sözleşmesi iptal edilmemiş ise kira sözleşmesi imzalanmış olduğu tarihi takip edem 14 günün aşılmaması gerekmektedir. Bunların yanı sıra kiracıya kira sözleşmesinden cayma hakkı verilmektedir.

Kira sözleşmesi hangi durumlarda iptal edilir?

Taşınmazın oturulmasını engelleyen şekilde hasarlı olması, kiralama süresi içerisinde kiracıyı rahatsız edecek düzeyde tadilat yapılması gibi nedenler de kiracının sözleşmeyi fesih haklarındandır. Kiranın 3 ay geç olarak yatırılması ya da ödenmemesi de ev sahibi için sözleşmenin iptaline gerekçedir.

Kiracı kira sözleşmesini fesh edebilir mi?

Yani, kiracının sözleşme süresinin bitiminden en az 15 gün önce bildirimde bulunarak sözlemeyi feshetme yetkisi vardır. Örneğin, 01.06.2022 bitiş tarihli belirli süreli kira sözleşmesini feshetmek isteyen kiracı en geç 15.05.2022 tarihine kadar kira sözleşmesini feshettiğini kiralayana bildirmek zorundadır.