Kira artışı yüzde kaç?

2022 By admin 0

Kira artış oranı yüzde 29,88 olarak gerçekleşti. TÜİK, Tüketici Fiyat Endeksi, Mart 2022 raporunu yayımladı. Buna göre, Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 61,14, aylık yüzde 5,46 arttı artarken kira artış oranı da belli oldu.Apr 4, 2022

2022 kira artışı yüzde kaç?

TÜFE'de (2003=100) 2022 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre %4,81, bir önceki yılın Aralık ayına göre ,45, bir önceki yılın aynı ayına göre T,44 ve on iki aylık ortalamalara göre %,98 artış gerçekleşti. Buna göre kira artış oranı %,98 oldu.

Ev sahibi kiraya yüzde kaç zam yapabilir?

Buna göre mal sahipleri kiracısına yasal olarak en fazla yüzde 19,60 oranında zam yapabilecek. Yasal kira artış oranı, kira sözleşmesinin dolduğu tarihi takip eden ayın açıklanan 12 aylık TÜFE ortalaması alınarak hesaplanıyor. Ev sahipleri bu oranın üzerinde artış yapamıyor.

Kira hesaplaması nasıl yapılır?

Geçen yılın aynı oranına göre: Yİ-ÜFE ya da TÜFE üzerinden geçen yılın aynı ayına göre değişim oranı baz alınarak kira artışı hesaplanır. 12 aylık ortalama: 12 aylık TÜFE ve Yİ-ÜFE aylık ortalaması toplanır ve 2'ye bölünür. Kira artışı, çıkan sonuç üzerinden hesaplanır.

2022 kira artış oranı en fazla kaç olabilir?

Buna göre mal sahipleri kiracısına yasal olarak en fazla yüzde 25,98 oranında zam yapabilecek.

Kira artış oranı neye göre belirlenir 2022?

İşte kira artış oranı 2022 rakamları… Şubat ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte kira artış oranı da belli oldu. Buna göre enflasyon rakamlarının on iki aylık ortalaması baz alınarak belirlenen kira artış oranı Mart 2022 için yüzde 25,98 oldu.

Ev sahibi istediği kadar kira artışı yapabilir mi?

Bu oran TÜİK tarafından şubat ayı için yüzde 22.58 olarak belirlenmiştir. Ev sahipleri yeni dönemde TÜFE üzerinde artış ve kira parasında ek zam isteyemezler. Kiracılar da böyle bir artış talep edilse bile yasal olarak ödemek zorunda değiller.

Ev sahibi hangi durumlarda kiracıyı evden çıkarabilir?

EV SAHİBİNİN EVE İHTİYACI VARSA Kira borcunun tahsilatı dışında, ev sahibi, ihtiyaç nedeniyle de kiracısını tahliye edebilir. Ev sahibinin eşi, altsoyu, üstsoyu ve kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu kişiler için konutu kullanma zorunluluğu bulunması, gereksinim nedeni ile tahliyeyi oluşturmaktadır.

Bir dairenin kira bedeli nasıl hesaplanır?

Ev kirası hesaplaması için evin yıllık kira gelirini evin satış bedeline bölmek gerekir. Bir örnek vermek gerekirse evin yıllık kira geliri 12 bin lira, evin satış fiyatı ise 288 bin lira olduğunu kabul edersek evin amortisman süresi 20 yıl oluyor.