Kanunun özüyle uygulanması nedir?

2022 By admin 0

2- Kanun Hükmünün ÖZÜ İtibariyle Uygulanması: Hükmün, o hükmün konuluş amacı, ruhu (ratio legis) tespit edilerek, tespit edilen bu anlama göre uygulanmasıdır. Hâkim, olaya uygulanacak hükmün, hem sözü, hem de özü itibariyle olaya uygun olmasını göz önünde tutacaktır.

Kanunun sözüyle ve özüyle uygulanması ne demek?

Madde 1 – Kanun, sözüyle ve özüyle değindiği bütün konularda uygulanır. Kanunda uygulanabilir bir hüküm yoksa, hâkim, örf ve âdet hukukuna göre, bu da yoksa kendisi kanun koyucu olsaydı nasıl bir kural koyacak idiyse ona göre karar verir. Hâkim, karar verirken bilimsel görüşlerden ve yargı kararlarından yararlanır.

Kanunun özü ne demek?

Lafız, kelime anlamı olarak söz, kelime gibi anlamlara gelir. Hukukî terim anlamı ise yasanın sözle anlatmak, bildirmek istediği anlamdır. Buna paralel olarak, lafzî yorum da kanun metnine bakarak yapılan yorum olarak tanımlanabilir.

Kanunların anlam bakımından uygulanması ne anlama gelmektedir?

Hukukun anlam bakımından uygulanması; pozitif hukuk kurallarının içerdiği soyut ve genel nitelikteki hükümleri, yaşamın belirli ve somut bir olayına yansıtmak, bu olayı o kurallarda ifadesini bulan anlama göre çözümlemek demektir. Bu ise hukuk kurallarının yorumlanmasıyla olur.

Kanunun evleviyetle uygulanması ne demektir?

bir kanun hükmünün düzenlediği durumun önceliğinde kalan olaylara uygulanmasıdır.yani,kanunda bulunan daha hafife ilişkin bir hükmün daha ağıra ya da daha az önemliye ilişkin bir hükmün daha önemli bir olguya uygulanmasıdır.

Kanun nasıl yorumlanır?

Kanunların yorumlanması, yorumu yapan kişiye veya makama göre, yasama yorumu, yargısal yorum ve bilimsel yorum olmak üzere üç türe ayrılmaktadır. Yasama yorumu, kanun koyucu tarafından yapılan yorumu ifade etmektedir. Burada kanun koyucu, uygulamada kanun hükmünün nasıl anlaşılması gerektiğini bildirir.

Tamamlayıcı hukuk kuralları ne demek?

emredici hukuk kuralının tersidir. kişilerin aralarında aksini kararlaştırabilecekleri, aksini kararlaştırmadıkları takdirde uygulama alanı bulacak olan hukuk kurallarıdır. aksi duzenlenmedigi surece gecerli olan kural.

Kanunun sözlerini dikkate alan yorum nedir?

Hâkimin önüne gelen olaya hukuk kuralını uygularken yaptığı yoruma yargısal yorum denilmektedir. Kanunların yorumu denildiğinde ilk akla gelen yorum yargısal yorumdur.

Kıyasen uygulama nedir hukuk?

Kıyas: Bir kanun hükmü tarafından doğrudan düzenlenmemiş bir konuda, benzer bir durumu düzenleyen kanun hükmünden yararlanmadır. Evleviyet: Kanunda bulunan daha hafif bir duruma ilişkin hükmün, kanunda düzenlenmemiş daha ağır bir duruma uygulanmasıdır.