K vitamini eksikliğinde neler olur?

2022 By admin 0

K vitamini eksikliği sonucunda pıhtılaşma için gerekli olan kan proteinlerinin üretimi bozulur, buna bağlı olarak pıhtılaşma bozuklukları, olağan dışı ve aşırı kanamalar ortaya çıkabilir. K vitamini eksikliği yetişkinler arasında oldukça nadir görülür.Jun 24, 2020

K vitaminin eksikliğinin belirtileri nelerdir?

K VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNDE VÜCUDUMUZDAKİ BELİRTİLERİ Ciltte kolay morarma, siyah renkli ve kanlı dışkılama, tırnak altlarında kanamaya bağlı kırmızı beneklerin oluşması, bebeklerde göbek kordonu bölgesinde kanama ve sünnetin geç iyileşmesi ve sürekli kanama, morarma ve kemiklerde güçsüzlük görülebilir.

K vitamini neye iyi gelir?

K vitamini, kanın pıhtılaşması ve kemik metabolizmasında önemli görevleri bulunan bir vitamin türüdür. Bu vitamin, kanı pıhtılaştırarak aşırı kanamayı önleyen ve aynı zamanda kemik metabolizmasında da çeşitli görevleri bulunan protrombin adlı proteinin üretimi için gereklidir.

K vitamini içeren şeyler nelerdir?

Hangi Besinler K Vitamini Yönünden Zengindir?

  • Ispanak, pazı, brokoli, karnabahar, pancar yaprağı, maydanoz, kuşkonmaz, kekik, fesleğen, taze soğan, marul, lahana, bezelye, domates, kereviz taze fasulye gibi sebzeler.
  • Et ürünleri, süt ürünleri, yumurta, sakatatlar.
  • Nar, kivi, böğürtlen, çilek, avokado, incir gibi meyveler.

K vitamini olmayan yiyecekler nelerdir?

Tahıllar (buğday, arpa, yulaf, kepek içeren ekmek, pilav, makarna gibi), kırmızı et, tavuk, yumurta, süt, tereyağı, havuç, kereviz, mısır, soğan, pirinç, domates, patates, yerfıstığı, bal kabağı, meyvelerin etli kısımları (elma, portakal, şeftali, çilek, muz, karpuz) K vitamininden fakirdir, serbestçe tüketilebilir.

K vitamini hangi yiyeceklerde bulunur?

Hangi Besinler K Vitamini Yönünden Zengindir?

  • Ispanak, pazı, brokoli, karnabahar, pancar yaprağı, maydanoz, kuşkonmaz, kekik, fesleğen, taze soğan, marul, lahana, bezelye, domates, kereviz taze fasulye gibi sebzeler.
  • Et ürünleri, süt ürünleri, yumurta, sakatatlar.
  • Nar, kivi, böğürtlen, çilek, avokado, incir gibi meyveler.

K vitamini nasıl kullanılır?

K vitamini yağda çözündüğünden bu vitamini yağla tüketmek, emilimin daha iyi olmasını sağlar. Yeşil yapraklı sebzeleri yağla birlikte yemeniz veya K vitamini desteğini yağ içeriği yüksek bir yemekle birlikte almanız emilimi artıracaktır.

K1 ve K2 vitamini nelerde var?

Phylloquinone (K1 vitamini olarak da adlandırılır): K1 vitamini daha çok lahana, karalahana ve ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzelerde bulunur. Menaquinone (K2 vitamini olarak da bilinir): K2 vitamini et, yumurta ve peynir gibi bazı hayvansal gıdalarda ve fermente gıdalarda bulunur.