Izafiyet teorisi kime aittir?
2022Özel Görelilik Kuramı bir diğer bilinen adıyla İzafiyet teorisi, Albert Einstein tarafından 1905'te Annalen der Physik dergisinde, "Hareketli cisimlerin elektrodinamiği üzerine" adlı 2. makalesinde açıklanan ve ardından 5. makalesi "Bir cismin atıllığı enerji içeriği ile bağlantılı olabilir mi?" başlıklı makaleyle …9 Nov 2018
İçindekiler
Zaman nasıl görecelidir?
Teoriye göre, zamanı algılama biçimimiz tamamen bulunduğumuz yer, nasıl hareket ediyor olduğumuz ve hareket hızımıza göre değişmekte. Yani bu teori bizi, insan eliyle yaratılan zamana dair bütün kavramların çok da bir değerinin olmadığı gibi bir sonuca bile götürebiliyor.
En basit şekliyle izafiyet teorisi nedir?
İzafiyet teorisi, zaman, mekân ve hareket olaylarının birbirinden bağımsız olmadıklarını, aksine bunların birbirine bağlı izafi bir bütün olduğunu iddia eder. Cisim zamanla, zaman cisimle, mekân hareketle, hareket mekânla yani hepsi birbiriyle bağlantı olduğunu açıklar.
Izafi zaman ne demek?
Teoriye göre bütün varlıklar ve varlığın fizikî olayları izafidir. Zaman, mekan, hareket, birbirlerinden bağımsız değildirler. Aksine bunların hepsi birbirine bağlı izafî olaylardır. Cisim zamanla, zaman cisimle, mekan hareketle, hareket mekanla ve dolayısıyla hepsi birbiriyle bağımlıdır.
Zaman değişken midir?
Zaman, hareket, mekan gibi olgular evrende hep değişken iken ışık hızı hep sabitti. Evrende her şey kendisini ışığın egemen durumuna göre ayarlar. Zaman içinde hareket eden birini gözlemleyen bir gözlemci için hareket eden nesne ışık hızına yaklaştıkça büzüşür ve zamanı yavaşlar.
Zaman mutlak mıdır göreceli midir?
Zaman da tıpkı hız gibi göreceli bir kavramdır. Bu basit lakin radikal bir kavrayıştır. Mutlak zaman diye bir şeyin olmadığı anlamına gelir. Hareket halindeki tüm referans sistemlerinin kendine özgü zamanları vardır.
Einstein göre zaman nedir?
Albert Einstein, zamanın her gözlemci için ayrı ayrı var olduğunu söylüyordu. Uzay ve zamanı birbirine bağlayarak 'uzay-zaman' kavramını yarattı ki, gözlemcinin hareket durumuna göre, esasen zaman ve uzayın yavaşlayabileceğini ve buna bağlı olarak bozulabileceğini belirten şok edici bir teoriyle ortaya çıktı.
İzafiyet teorisi formülü nedir?
Bu teori ise, madde ile enerjinin E=mc² formülü ile birbirine bağlı olduğunu da ortaya söylüyor. E=mc² formülüne göre kütlenin ve ışık hızı toplamı da enerjiye eşittir. Bütün ışık hızlarının ışık hızına göre çok daha küçük olduğu uygulama ve Newton mekaniği ile aynı sonuca varıldığı anlaşılır.
İzafiyet teorisi nedir ne işe yarar?
İzafiyet teorisi diğer adıyla Özel Görelilik Kuramı, uzay ve zaman arasındaki ilişkiyi açıklar. Buna göre zaman, mekan ve hareket birbirinden bağımsız değildir ve bunlar birbiriyle bağlantılı izafi bir bütündür. Cisim zamanla, zaman cisimle, mekan hareketle, hareket mekanla yani hepsi birbiri ile bağlantılıdır.