Islam dininde yalancı şahitlik konusunda ne için özel bir uyarı vardır?
2022Musa'ya verilen on emirden biri: “Komşuna karşı yalan şahitlik yapmayacaksın”dır. İslam dini yalancı şahitliği nefretle kötüler ve her durumda doğru şahitlik yapmayı emreder. Yalancı şahitlik bir hakkın kaybolmasına ve hak etmeyen birine hak verilmesine sebep olur ki bu yönüyle kul hakkına girer.15-Mar-2016
İçindekiler
Yalancı tanıklık nasıl ispat edilir?
Mahkemede Yalancı Şahitlik Nasıl İspatlanır? Bir davada “delil” çok önemlidir, iddiası ispatlanamayan taraf davayı kaybedecektir. Tanık, mahkeme huzurunda vermiş olduğu beyanında gerçeğe aykırı olarak beyanda bulunuyor ise bu iddia ispatlanmalıdır.
Yalancı şahitliğin dinen hükmü nedir?
Camilerde vatandaşlara, İslam dininin yalancı şahitliği yasakladığı ve en büyük günahlardan saydığı anlatılacak. ''Sevgili Peygamberimiz, bir gün ashabına büyük günahları anlatırken, bunların, Allah'a şirk koşmak, haksız yere insan öldürmek, ana-babaya asi olmak ve yalancı şahitlik yapmak olduğunu söylemişlerdir.
Şahitlik yapmak günah mı?
Allah Resulü (s.a.v.) "İman ile haset bir kulun içinde yerleşmez" buyurarak hasetin mümine yakışmadığını ifade etti. İbadetleri ifsad eden, insanı günaha iten haset, İslam'ın şiddetle yasakladığı, kişinin hem dünyada, hem de ahirette felâkete uğramasına sebep olan bir duygudur.
Şahitlik yapmamak günah mı?
Ayrıca şahitlik bir tür emanet olup diğer emanetler gibi eda edilmesi gerekir. Konuya ilişkin âyet ve hadislerden hareketle İslâm hukukçuları, şahitliğin farz olduğu ve davacının talep etmesi halinde şahitlerin şahitlikten kaçınma haklarının bulunmadığı sonucuna ulaşmışlardır.
Yalan tanık beyanı hükme esas alınır mı?
işlenen suçlar arasında düzenlenmiştir. 5237 sayılı TCK'nın 272. maddesine göre “(1) Hukuka aykırı bir fiil nedeniyle başlatılan bir soruşturma kapsamında tanık dinlemeye yetkili kişi veya kurul önünde gerçeğe aykırı olarak tanıklık yapan kimseye, dört aydan bir yıla kadar hapis cezası verilir.
Yalancı şahit nereye şikayet edilir?
Yalan Tanıklık Suçunda Şikayet, Uzlaşma ve Zamanaşımı Bu suç nedeniyle dava zamanaşımı süresi içerisinde şikayet hakkı kullanılabilir. Suçun dava zamanaşımı süresi 8 yıldır. Yalancı tanıklık suçunda yargılama görevi, asliye ceza mahkemesi tarafından yerine getirilir.
Yalancı şahitlik yapmanın günahı ne?
Mahkeme huzurunda ya da yemin ettirerek tanık dinlemeye kanunen yetkili kişi veya kurul önünde gerçeğe aykırı olarak tanıklık yapan kimseye 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilir.
Yalan söylemek büyük günah mı?
MÜFTÜ CİHAN: YALAN YALANDIR Gerçeği sanalı olmaz." dedi. Cihan, İslam dininin yalanı kesinlikle yasakladığının altını çizerek "Yalan, felaket demektir. Gerçek bir Müslüman sanal ortamda da asla yalan söylemez. Yalan, her yerde yalandır ve haramdır.