İpek böceği Türkiye’de nerede yetişir?
2022Bugün ülkemizde ipekböcekçiliği yoğun olarak Diyarbakır, Bursa, Bilecik, Eskişehir, Sakarya ve Antalya illerinde yapılmaktadır. 1990-2001 yılları arasında yaş koza üretimi yapan il, köy ve aile sayısında büyük düşüşler olmuş, bunun doğal sonucu olarak da ipek üretimimiz hızla azalmıştır.15-Apr-2016
İçindekiler
- 1 İpek böceği yetiştiriciliği nerede yapılır?
- 2 İpek böceği hangi bitki örtüsünde yetişir?
- 3 İpek böceği nasıl ortamda yetişir?
- 4 Ipek böcekçiliği en çok hangi ilimizde yetişir?
- 5 Ipek böceği yetiştiriciliği hangi illerde yapılır?
- 6 1 kutu ipek böceği ne kadar dut yaprağı yer?
- 7 İpek böceği için hangi dut ağacı?
- 8 Tırtıl ve ipek böceği aynı mı?
İpek böceği yetiştiriciliği nerede yapılır?
İpekböceği yetiştiriciliği, dut ağacının yetiştiği her yerde yapılabilir. İpekböcekleri ne zaman beslenir? İpekböceklerinin, Ege ve Akdeniz bölgesinde Nisan, diğer bölgelerde Mayıs aylarında beslemesi yapılır.
İpek böceği hangi bitki örtüsünde yetişir?
İpekböceği ilk defa M.Ö. 2600 yılında Çin'de beslemeye alınmıştır. Türkiye'de ipekböcekçiliği 1500 yıllık bir geçmişe sahiptir ve dut ağacının yetiştiği yerlerde yardımcı tarım olarak yapılır.
İpek böceği nasıl ortamda yetişir?
İdeal olarak, ipek böcekleri 12 saat güneş ışığında ve 12 saat karanlık ortamda kalmak isterler. Yüzde 85-95 nem seviyesine gereksinim duyarlar. Bu şartlar altında yumurtalar 7-10 günlük bir sürede çatlar.
Ipek böcekçiliği en çok hangi ilimizde yetişir?
Türkiye'de ipek böceği üretiminin yüzde 39,2'si Diyarbakır'da gerçekleşiyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Diyarbakır Bölge Müdürü M. Salih Uras, ipek böcekçiliğinde Türkiye'de geçtiğimiz yıl yaklaşık 122 ton yaş koza üretimi gerçekleştiğini açıkladı.
Ipek böceği yetiştiriciliği hangi illerde yapılır?
Bugün ülkemizde ipekböcekçiliği yoğun olarak Diyarbakır, Bursa, Bilecik, Eskişehir, Sakarya ve Antalya illerinde yapılmaktadır.
1 kutu ipek böceği ne kadar dut yaprağı yer?
İpekböceğinin tek besin kaynağı dut yaprağıdır ve bir kutu ipekböceği için yaklaşık 550-600 kilogram dut yaprağına ihtiyaç bulunmaktadır.
İpek böceği için hangi dut ağacı?
İpek böcekçiliği yönünden en uygun olanı; yalnızca dut ağaçlarının yetiştiği “Kapama dut bahçeleri”dir. Çünkü yaprak hasadı ve bakım işleri daha kolay yapılır. Karışık bahçe ve sınır ağaçları olarak oluşturulan dutlukların ise, arazinin ekonomik kullanımı gibi bir avantajları vardır.
Tırtıl ve ipek böceği aynı mı?
İpek böcekleri kelebeğin tırtıl halidir. Bu böcekler dut yapraklarını yer ve ipek kozası yaparlar. İpek böceği kanatları pullu olan bir böcektir. İpek böcekleri yumurtlama döneminden yaklaşık olarak 3 ve 5 gün içerisinde ölürler.