Idari görevlerden Danıştay üyeliğine seçilecek lerin sahip olması gereken özellikler nelerdir?

2022 By admin 0

İdari görevlerden Danıştay üyeliğine seçileceklerin yükseköğrenimlerini ta- mamladıktan sonra Devlet hizmetinde yirmi yıl, yukarıda sayılan görevlerde toplam olarak en az Uç yıl çalışmış bulunmaları, birinci derece aylığını kazanılmış hak olarak almaları ve hâkimliğin gerektirdiği ahlâk ve seciyeye sahip olmaları …

Danıştay üyesi seçilebilecek idari görevliler kimlerdir?

Madde 9 – 1. Danıştayda boşalan üyeliklerin dörtte üçü idari yargı hakim ve savcılığından, dörtte biri ise diğer görevliler arasından seçilir. 2. İdari yargı hakim ve savcıları, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca; diğer görevlerde bulunanlar ise, Cumhurbaşkanınca Danıştay üyeliğine seçilirler.

Danıştay kararını kim bozar?

Mahkeme bozmaya uymayarak eski kararında ısrar edebilir. Israr kararının ilgili tarafından temyizi halinde, dava konusuna göre Danıştay İdari veya Vergi Dava Daireleri Genel Kurulunca incelenir. Danıştay'ın ilgili dava dairesinin kararı uygun görülürse mahkemenin kararı bozulur; aksi halde onanır.

Danıştay Başsavcısı kim seçer?

Bu sorunun yanıtı şekilde olmaktadır: Danıştay üyelerinin 1/4 'nün Cumhur Başkanı tarafından seçilmekte olup 3/4 'ü ise Hakimler ve Savcılar Kurlu tarafından seçilir. Danıştay başkanı ise Danıştay üyeleri tarafından seçilir.

Yargıtay üyeleri kaç yıl görev yapar?

Yargıtay üyeleri on iki yıl için seçilir. Bir kimse iki defa Yargıtay üyesi seçilemez. (Ek fıkra: 1/7/2016-6723/17 md.) Görev süresi sona erenler, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu ilgili dairesi tarafından adli yargıda sınıf ve derecelerine uygun bir göreve atanır.

Danıştay Üyesi kaç kişiden oluşur?

Danıştay'da ise daire sayısı 17'den 10'a, üye sayısı 195'den 90'a inecek. Düzenlemeyle, Yargıtay ve Danıştay üyelerinin görev süreleri de 12 yılla sınırlandırılacak.

Danıştay’ın idari görevleri nelerdir?

Danıştay, idari yargı alanındaki en yüksek görevli idari mahkemedir (Danıştay Kanunu m.1). Danıştay, temyiz incelemesi yapmak, idare hukukunu ilgilendiren bazı konularda diğer devlet kurumlarına görüş bildirmek ve bazı davalara ilk derece mahkemesi sıfatıyla bakmakla görevlidir.

Danıştay kararı kesin midir?

İtiraz edilen merciler dosyanın kendisine gelişinden itibaren yedi gün içinde karar vermek zorundadır. İtiraz üzerine verilen kararlar kesindir (İYUK m.27/7).

Danıştay kararı bozulabilir mi?

Danıştayın ilgili dava dairesinin kararı uygun görülürse mahkemenin kararı bozulur; aksi halde onanır. Danıştay (5183 sayılı Kanunun 15 inci maddesiyle değiştirilen ibare. Yürürlük: 9.6.2004) İdari ve Vergi Dava Daireleri Kurulları(****) kararlarına uyulması zorunludur.