İşten ayrılmak istiyorum tazminatımı nasıl alirim?

2022 By admin 0

Kural olarak, işten kendi rızasıyla ayrılan yani istifa eden işçinin kıdem tazminatı talep etme hakkı yoktur. Fakat işçi, haklı bir sebep ileri sürerek işyerinden ayrılırsa, istifa etmiş dahi olsa kıdem tazminatına hak kazanacaktır.Nov 24, 2021

İşten ayrilirken tazminat almak icin ne yapmali?

Kıdem tazminatı alma şartları genel olarak şunlardır:

  1. 4857 Sayılı İş Kanununa göre işçi statüsünde çalışıyor olmak.
  2. En azından bir yıldan beri aynı iş yerinde sürekli ve kesintisiz olarak çalışıyor olmak.
  3. İş sözleşmesinin işveren tarafından haksız yere ya da işçi tarafından haklı nedenlere dayanarak feshedilmesi.

Kendi Istegimle işten Ayrilirsam Haklarim nelerdir?

Yürürlükte bulunan yasal düzenlemeler gereği, işten kendi isteğiyle ayrılan (istifa eden) işçinin kıdem tazminat talep hakkı bulunmamaktadır. Fakat işçi, “İş mevzuatında gösterilen haklı bir sebep” ileri sürerek işyerinden ayrılırsa, işi kendi bırakmış olsa dahi kıdem tazminatına hak kazanacaktır.

Kendi isteğiyle işten ayrılan işçi hangi hallerde tazminat alabilir?

Ayrıca emeklilik hakkı kazanan ya da 15 yıl ve 3600 gün şartlarını taşıyan işçi de istifa ederek kıdem tazminatı alabilecektir. Tabi, bütün bu hallerin temel şartının, işçinin işyerinde en az 1 yıl kıdeminin varlığı olduğunu vurgulamam gerek. Bir yıllık kıdemi olmayan işçi, hiçbir şekilde kıdem tazminatını hak edemez.

Kendi isteğiyle işten ayrılan biri tazminat alabilir mi?

Kendi isteği ile işten ayrılan işçi normal şartlarda kıdem tazminatı alamaz ancak işte ayrılma gerekçesi eğer haklı bir gerekçe ise bu durumda kanunlar dahilinde kıdem tazminatı hakkı doğabilir.

Kaç yılı doldurunca tazminat alabilirim?

Sigortalılık süresini ve prim gün sayısını doldurup da yaştan dolayı emekli olamayan, yaşı bekleyenler kıdem tazminatını alıp, işten ayrılabilirler. Buna göre 15 yıl çalışan ve 3 bin 600 prim gün sayısını dolduranlar kıdem tazminatını alabiliyor.

Işi bırakmak istiyorum ne yapmalıyım?

İşten ayrıldığınızı, iş sözleşmenizi feshettiğinizi belirtmeniz yeterlidir. Bununla birlikte işvereninize bir süre tanımalısınız. Bu süre, ihbar süresidir. Yani işvereninize, “ben ayrılıyorum ama senin de zarara uğramaman için sana bir süre veriyorum”, demiş olursunuz.

Yeni yasada tazminatlar ne olacak?

Kıdem tazminatı konusunda tüm merak edilen soruları yanıtlıyoruz. KIDEM tazminatının tavanı 10 bin 596 lira olarak açıklandı. Buna göre 2022 yılının ocak-haziran döneminde uygulanacak tazminat tutarı 10.596 lira olacak. 2021'in son yarısında ise tazminat tavanı 8 bin 284 lira olarak uygulanıyordu.

1 yıllık tazminat ne kadar 2021?

KIDEM TAZMİNATI TAVANI NE KADAR? (2022) Kıdem tazminatının 2021'de tavanı 8 bin 651,62 liraya yükselmişti. 2022 yılına ait asgari ücrete bağlı olarak bu kalemde de artış yaşandı ve 10 bin 596 liraya yükseldi.