Hükümden sonra etkin pişmanlık olur mu?

2022 By admin 0

Bu suça ilişkin etkin pişmanlık, hükmün amacıyla bağdaşır biçimde muhakemenin tüm aşamalarında mümkün olup; fail hükmün kesinleşmesinden sonra dahi bundan yararlanabilmektedir.10 Jul 2021

Istinaf aşamasında etkin pişmanlık olur mu?

Bölge Adliye Mahkemesi sanık hakkında maddi vakıa incelemesi yapıp, yeniden hüküm kurabilmektedir. Bu nedenle etkin pişmanlık hükümlerinin tatbiki kovuşturmanın devam ettiği istinaf aşamasında da mümkün olmalıdır.

Etkin pişmanlıktan yararlanan memur olabilir mi?

İşte bu suçlardan ötürü etkin pişmanlıktan yararlanıp da mahkeme 'ceza verilmesine yer olmadığına dair karar' verirse bu sefer kişi memuriyet hakkını kaybetmez. Ama bu suçlardan ötürü ceza indirimi sağlanıp da hapis hükmü verilirse miktarı önemli olmadan kişi memuriyet hakkını kaybeder.

Etkin pişmanlıktan yararlanan beraat edebilir mi?

Etkin pişmanlıktan dolayı beraat alma hakkı bulunmaktadır. Bu hususta suçun niteliği ve mahkeme tarafından verilen cezanın miktarı önemlidir. İlgili suçu işleyen failin pişmanlık göstererek mağdurun mağduriyetini gidermesiyle birlikte ceza indirimi veya beraat kararı ortaya çıkabilir.

Etkin pişmanlıktan yararlananlar ne olacak?

Etkin pişmanlıktan yararlanan kişiler hakkında bir yıl süreyle denetimli serbestlik tedbirine hükmolunur. Denetimli serbestlik tedbirinin süresi üç yıla kadar uzatılabilir (TCK m.221/5) . Kişi hakkında, bu maddedeki etkin pişmanlık hükümleri birden fazla uygulanmaz (TCK m.221/6) .

Kasten öldürmede etkin pişmanlık var mı?

Kasten adam öldürme suçunda da etkin pişmanlık hükümleri uygulanmayacaktır. Etkin pişmanlık, suçun tamamlanmasından sonra doğan zararı gidermek olduğundan adam öldürmede uygulanması söz konusu olmayacaktır.

Fetö etkin pişmanlık ne zamana kadar yapılabilir?

Bu suça ilişkin etkin pişmanlık, hükmün amacıyla bağdaşır biçimde muhakemenin tüm aşamalarında mümkün olup; fail hükmün kesinleşmesinden sonra dahi bundan yararlanabilmektedir.

Pişmanlık yasasından kimler yararlanır?

Etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanacak kişi, suça azmettiren, suç teşkil eden fiili doğrudan işleyen veya yardım eden kişilerden biri olabilir. Önemli olan verilen bilgiyle suçun aydınlatılması, suçun işlenmesine katılanların cezalandırılmasının temini veya varsa mağdurun uğradığı zararın giderilmesidir.

Müştekinin zararı nasıl giderilir?

Zarar giderimi, aynen geri verme ve ye uğranılan zararın tazmini sureti ile yapılabilecektir. Kısmen iade veya tazminde fail hakkında indirim yapılması, TCK'nın 168/4 maddesi gereği mağdurun rızasına bağlanmıştır. “Etkin Pişmanlık durumunda hakim maddede belirlenen oranda cezada indirim yapabilir.