Hemşinlilerin kökeni nedir?
2022Tarihsel olarak baktığımızda ise; Hemşinliler, Hemşin bölgesinde yaşayan ve Osmanlı döneminde, 1700'li yıllarda Müslümanlaşmış bir Ermeni topluluğu olarak tarif ediliyor.Oct 27, 2016
İçindekiler
Hemşinliler Ermeni mi?
Hemşinliler (Ermenice: Համշենցիներ Hamşentsiner, Rusça: Амшенцы Amşentsi), yoğun yaşadıkları yerler Türkiye'nin Rize ve Artvin illeri olan, nüfusu yaklaşık iki yüz bin kişiden oluşan ve Batı Ermenice konuşan etnik gruptur.
Hemşinliler aslen nereli?
Bildiğimiz gibi XVIII. asırda Hamşen Ermeni nüfusunun İslamlaştırılması sonrasında Hemşinlilerin bir bölümü asıl Hamşen'i (günümüzde Rize'nin Çamlıhemşin, Hemşin ve Çayeli ilçelerinin bir bölümünü kapsıyor) terk ederek Hopa ve Borçka ilçelerine (Artvin'e) yerleşmişler, diğer kısmı geleneksel bölgelerde kalmış.
Hemşin mi Çamlıhemşin mi?
Dünyaca tanınan Ayder yaylasını ve Kaçkar Dağları Milli parkının önemli bir bölümünü de kapsayan Çamlıhemşin, 1 Nisan 1960 tarihinde Hemşin den ayrılarak ilçe olmuştur. Daha önce adı Çamlıca olan belde, 27 HAZİRAN 1957 tarihinde yürürlüğe giren 7033 sayılı kanınla “eski Trabzon ”da denilen Hemşin den ayrılmıştır.
Çamlıhemşin Laz mı?
Lazlar İlçenin en az yedi köyünde Laz nüfusu yaşar ve Lazca konuşulur.
Ermeniler aslen nereli?
Ermeniler (Ermenice: հայեր, hayér, Ermenice telaffuz: [hɑˈjɛɾ]), anayurdu Batı Asya'daki Ermeni Yaylaları olan etnik grup ve millettir.
Hemşince nasıl bir dil?
Hemşince (Ermenice: Հոմշեցի Homşetsi, ya da kendi dilinde Homşetsi lizu "Hemşin Dili"), arkaik bir Ermenice lehçesi olup Batı Ermenice (Anadolu ağzı) içerisinde değerlendirilir. Doğu Karadeniz'de kendilerini Hemşinliler olarak adlandıran kişilerce konuşulur.
Hemşinliler nerede yaşar?
Peki bu Hemşinliler Türkiye'de nerede yaşar? Hemen söyleyelim. (Doğu Hemşinlileri) Artvin'in Hopa, Kemalpaşa ve Borçka ilçelerinde ve (Batı Hemşinlileri) Rize'nin Çamlıhemşin, Hemşin ve Çayeli ilçelerinde yaşıyor…
Lazlar Ermeni mi?
Karadenizliler laz değildir. Lazlar Gürcülerin dört kolundan biridir. Konuştukları Lazca, Gürcücenin bir koludur. Günümüzde Gürcistan'da 250 bin Laz yaşamaktadır. Kaynaklarda 'Güney Kafkas Halkı' olarak geçer.