Hakimin hukuki sorumluluğu ndan doğan dava hangisine karşı açılır?
2022Hakimin Hukuki Sorumluluğundan Doğan Dava Hangisine Karşı Açılır? Davalı taraf ise HMK m. 46/1 uyarınca hakimlerin hukuki sorumluluğuna ilişkin tazminat davaları devlet aleyhine açılır denilerek belirtilmiştir.
İçindekiler
- 1 Hakimin hukuki sorumluluğu dava nerede açılır?
- 2 Hâkime dava açılabilir mi?
- 3 Hakimlerin hukuki sorumluluğu nedir?
- 4 Hakim savcılar yanlış kararlarına karşı tazminat davası açılır mi?
- 5 Koruma tedbirleri nedeniyle tazminat davaları nerede açılır?
- 6 Devlet aleyhine tazminat davası nerede açılır?
- 7 Hakim verdiği kararı değiştirebilir mi?
- 8 Devlete karşı tazminat davası nereye açılır?
Hakimin hukuki sorumluluğu dava nerede açılır?
6100 sayılı Kanunda Yer Alan Madde Gerekçesi Maddede hâkimin kusurlu davranışları nedeniyle, açılacak tazminat ve rücu davasında, görevli ve yetkili mahkeme düzenlenmiştir. Hâkimlerin sorumluluğu nedeniyle açılan tazminat davası, sıradan bir tazminat davası gibi değerlendirilmemelidir.
Hâkime dava açılabilir mi?
Hakim ve savcıların işlem, kovuşturma, işlem veya verdikleri kararlar nedeniyle sadece devlet aleyhine tazminat davası açılabilecek. Devlet aleyhine açılacak tazminat davalarında ise söz konusu işlem ve kararların "kanuna ve hukuka aykırı" olması temel kıstas olacak.
Hakimlerin hukuki sorumluluğu nedir?
Hâkimler yargılama faaliyeti sırasında ya da idari görevlerini yerine getirirken davranışları ile kişilere zarar verebilir, idari kurallara aykırı davrana- bilir ya da işledikleri fiiller suç teşkil edebilir. Hâkimler bu davranışla- rı sebebi ile sorumlu tutulurlar.
Hakim savcılar yanlış kararlarına karşı tazminat davası açılır mi?
Adalet Bakanlığı Kanunlar ve Kararlar Genel Müdürlüğü'nün hazırlayıp Başbakanlığa gönderdiği Hukuk Muhakemeleri Kanun Taslağına göre, yanlış karar veren hakim için devlete tazminat davası açılabilecek.
Koruma tedbirleri nedeniyle tazminat davaları nerede açılır?
Koruma tedbirleri nedeniyle tazminat davasında yetkili ve görevli mahkeme CMK m. 142/2'de düzenlenmiştir. Buna göre, yetkili ve görevli mahkeme, zarara uğrayanın oturduğu yer ağır ceza mahkemesi'dir.
Devlet aleyhine tazminat davası nerede açılır?
Ticari nitelikte olmayan tüm tazminat davaları, talep edilen tazminat miktarına bakılmaksızın asliye hukuk mahkemelerinde açılır. Devletin, yani idarenin işlem ve eylemleri nedeniyle zarara uğrayanların açtığı tazminat davasına “tam yargı davası” denilmektedir.
Hakim verdiği kararı değiştirebilir mi?
Gerekçeli karar ile kısa kararın değiştirilmesi mümkün olmayıp, gerekçeli kararın kısa karara uygun yazılması şarttır. Esasen, kısa kararı yazıp, duruşmada bunu bildirmiş olup davadan el çeken hakim, artık bu kararını değiştirmesi yasal açıdan imkansızdır.
Devlete karşı tazminat davası nereye açılır?
Ticari nitelikte olmayan tüm tazminat davaları, talep edilen tazminat miktarına bakılmaksızın asliye hukuk mahkemelerinde açılır. Devletin, yani idarenin işlem ve eylemleri nedeniyle zarara uğrayanların açtığı tazminat davasına “tam yargı davası” denilmektedir.