Hakimin hukuk yaratması gereken koşullar nelerdir?

2022 By admin 0

HAKİMİN HUKUK YARATABİLMESİ İÇİN, GEREK KANUNLARDA GEREKSE ÖRF VE ADET HUKUKUNDA KURAL OLMAMASI GEREKİR. HAKİM TAKDİR YETKİSİNİ KULLANIRKEN OLAYA UYGULAYACAĞI BİR KURAL BULUNMAKTADIR. ANCAK BURADA, OLAYIN ÖNCEDEN BİLİNMEYEN ÖZELLİKLERİ DOLAYISIYLA, HAKİME BİR DEĞERLENDİRME, BİR TERCİH YAPMA YETKİSİ TANINMAKTADIR.

Hakimin hukuk oluşturması nedir?

Kanunda uygulanabilir bir hüküm yoksa hakim, örf ve adet hukukuna göre; bu da yoksa kendisi kanun koyucu olsaydı nasıl bir kural koyacak idiyse ona göre karar verir.” Hakim hukuk yaratırken bilimsel görüşlerden ve yargı kararlarından yararlanır.

Hakimin hukuk yaratması nedir örnek?

Hakimin hukuk yaratması: Örnek: Somut olayda, kanunda yada örf adet hukukunda uygulanacak hüküm yoksa; hakim kendisini kanun koyucu yerine koyup hukuk yaratır.Hukuk yaratırken önce kıyas yoluna gidip benzer olaylara bakarak kararını verir. Kanunun diğer hükümleriyle uyumlu olmak zorundadır.

Hukuk yaratma yetkisi nedir?

Hakimin Hukuk Yaratması: Ancak uygulanabilir bir örf adet hukuku kuralı bulamazsa ortaya bir hukuk boşluğu çıkacaktır. Bu durumda hakim kendisi kanun koyucu gibi davranarak bir kural koyar ve koyduğu bu kurala göre olayı çözümler. Buna “hakimin hukuk yaratması” denir.

Hakime takdir yetkisi nedir?

Medeni Kanun'un 4.maddesine göre kanunun takdir yetkisi tanıdığı veya durumun gereklerini ya da haklı sebepleri göz önünde tutmayı emrettiği konularda hakim, hukuka ve hakkaniyete göre karar verir denilerek takdir yetkisini tanımlamıştır.

Hakim hukuk yaratırken nelerden yararlanır?

kanunda uygulanabilir bir hüküm yoksa, hâkim, örf ve âdet hukukuna göre, bu da yoksa kendisi kanun koyucu olsaydı nasıl bir kural koyacak idiyse ona göre karar verir. hâkim, karar verirken bilimsel görüşlerden ve yargı kararlarından yararlanır." demek suretiyle hukuk yaratma konusunu düzenlemiştir.

Örtülü boşlukta hakim ne yapar?

– yoksa: hakim kendisi hukuk yaratır. Örtülü Boşluk: Kanunda somut olaya uygulanabilecek bir hükmün bulunduğu, ancak hükmün lafzının fazla geniş tutulduğu, gerekli istisnalara yer vermediği, bu nedenle hükmün uygulanmasının adaletsiz sonuçlara yol açtığı durumlarda örtülü boşluk vardır.

Hukukta Evleviyet ne demek?

Evleviyet, öncelik anlamına gelir. Bu kural, mantık itibarıyla tümevarım ve tümdengelim metotlarına benzemektedir. Daha az önemli olan bir duruma uygulanan kuralın, o durumdan daha önemli bir durumda uygulanması gerektiği evleviyetin kurallarından biridir.

Kıyas yeni bir hukuk kuralının yaratılması mıdır?

HÂKİMİN HUKUK YARATMASI Hâkimin hukuk yaratması için mevcut hukuk boşluğu ya kıyas yöntemiyle ya da orijinal bir kural yaratmayla olur. Kıyas yönteminde belirli bir durum için ön görülen kuralın benzer başka bir durum için evleviyetle uygulaması durumunu içerir.