Gıybet ne kadar günahtır?
2022Gıybet ve İftira haram olduğu gibi bunları dinlemek de haramdır. Bunları dinleyenler de (gıybet) günahına ortak olurlar. Birinin kusuru söylenince üzülürse gıybet olur. Bir Müslümânın günâhı ve kusuru söylendikçe, hâfızların, din adamlarının, "elhamdülillâh biz böyle değiliz" demeleri, gıybetin en kötüsü olur.
İçindekiler
Dedikodu yapmak ne kadar günah?
Kur'ân-ı Kerim'de Cenâb-ı Hakk, gıybeti alenen haram etmiştir. Efendimiz (SAS) gıybetten ümmetini sakındırmıştır. Gıybet, birlik ve beraberliği bozan, hiç farkında olmadan ahiret hayatını ziyan ettiren çok büyük bir günahtır.
Yaşanan bir olayı anlatmak gıybet mi?
Bir kişinin başından geçen olayları bir başkasına anlatması gıybet sayılmaz. Ancak anlatılan olaydaki kişinin hoşlanmayacağı durumlar gerçekleşirse ve dinleyen kişi de o kimseyi tanıyorsa, isim vererek anlatmak gıybete girer dinimizce uygun görülmez.
Gıybet neden günahtır?
Gıybet sadece bir kimseyi ayıplamak ve onurunu zedelemek şeklinde iki tarafla sınırlı kalmaz. Laf taşımaya elverişli bir davranış olarak üçüncü kişiler arasında da yayılarak genişleyebilir. Gıybete zemin hazırlayan bir diğer günah ise, tecessüs, yani başkalarının ayıp ve kusurlarını araştırmaktır.
Gıybet dinlemek kul hakkı mıdır?
Manevi en büyük kul hakkı elbette gıybettir. Hz. Peygamber (s.a.v.) gıybet karşısında susmamızı eleştiriyor. "Dinleme, itiraz et ve müminin iffetini koru" buyuruyor. Başka bir rivayette de "Önünde kardeşinin gıybeti yapılırken buna karşı durmayana ahirette onun günahı yükletilir" denilir.
Dedikodu mu daha günah zina mı?
Hadislerde gıybet aynı kelimeyle ifadeye konur ve en ağır günahlardan biri olarak tanıtılır. Mesela, Taberáni'nin el-Evsat'ındaki bir hadiste, ''Gıybet, zinadan daha kötüdür.
Birinin arkasından konuşmak günah mı?
Doğru bile olsa bir başkasının arkasından, hoşlanmayacağı şeylerle yapılan konuşma gıybettir. Kul hakkını ihlale sebep olan bu kötü haslet, iyi amelleri tüketen bir felakete dönüşür. İnsandaki bütün özellik ve kabiliyetler, bir yönüyle nimet, diğer yönüyle afet olabilecek özelliktedir.
Neler gıybete girmez?
Ancak, başka birinin arkasından yapılan her konuşma gıybet sayılmaz. Örneğin, herhangi bir haksızlığa uğramış birinin, sorununu, çözebilecek birine anlatması veya bir kişiyi ona zarar verebilecek birine karşı (iddia tahminlerle değil, bir bilgiye dayanıyorsa) uyarmak gıybet kapsamına girmez.
Isim vermeden olay anlatmak gıybet mi?
3. İsim vermeden konuşmak gıybet sayılmaz.