Gıda neden bozulur?

2022 By admin 0

Besinlerin yapısında doğal olarak bulunan protein, yağ, su, karbonhidrat vb. maddelerin dış etkenlere bağlı olarak yapılarının zarar görmesi sonucu besin bozulmaları meydana gelir. Besin bozulması, besinlerin tadında, görünüşünde, kokusunda meydana gelen, duyu organlarımızla anlayabileceğimiz değişimlerdir.Apr 5, 2017

Gıdalarda bozulmaya neden olan faktörler?

Gıdalar genelde mikroorganizmalar, enzimler, böcek, parazit ve benzer zararlılar, sıcaklık, nemli veya kuru koşullar, hava oksijeni ve ışık gibi değişik faktörlerin etkisiyle bozulmaya uğrarlar. Gıdaların bozulması; tüketilebilme niteliğini yitirmesi ve gıdanın yapısındaki özelliklerinin değişmesidir.

Gıdalarda bozulmalar nelerdir?

  • Etler: Etin dış yüzeyinin yapışkan bir hal alması / et renginde görülen bozulmalar / toprak kokusu / ekşime ve kokuşma.
  • Sucuk: Yapışkan tabaka oluşumu / kokuşma / ekşime ve yeşil renk oluşumu/ küflenme.
  • Balık: Kötü koku / küflü tat ve koku / renk bozulmaları
  • Kabuklu Deniz hayvanları: Kötü koku / ekşime.

Yemek neden bozulur?

Gıdalarda bozulma dört şekilde meydana gelebilir. Bunlar: fiziksel bozulmalar, mikrobiyolojik bozulmalar, fizyolojik ve biyolojik bozulmalar ve kimyasal bozulmalardır. Gıdalarda fiziksel bozulmalara ısı, nem, ışık, hava (ortamdaki oksijen varlığı) ve basınç gibi etmenler neden olur.

Gıda bozulması nedir?

Gıda Bozulması ; bir gıda maddesinin kullanımını sınırlayacak ,tüketilebilirliğini azaltacak veya ortadan kaldıracak değişikliklerle(bu değişiklikler fiziksel, kimyasal ve biyolojik faktörlerle oluşur)meydana gelir.

Gıdalarda bozulmaya neden olan kimyasal riskler?

Gıdalarda Kimyasal Tehlikeler

  • Metaller. …
  • Pestisitler (Tarım ilaçları) …
  • Deterjanlar. …
  • Plastikler. …
  • Gıda Katkı Maddeleri. …
  • Antibiyotikler ve Hormonlar.
  • Doğal Oluşan Bitkisel Zehirler.
  • Radyoaktif Elementler ( sezyum, stronsiyum )

Gıdalarda bozulmaya neden olan mikroorganizmalar nelerdir?

Meyve ve sebzelerde bozulmaya neden olan bakteri, küf ve mayanın yanı sıra patojen mikroorganizmalar da insanlarda çeşitli salgınlara neden olmaktadır. Bu ürünlerdeki önemli patojen mikroorganizmalar Salmonella, Escherichia coli, parazitler, Hepatit A ve Bacillus cereus'dur.

Gıdalarda bozulmaya neden olan bakteriler?

Mikroorganizmalar gıdalara bulaştıktan sonra hızla çoğalır, besin öğelerini tüketir. Enzimatik değişmelere yol açar ve yeni bileşikler sentezleyerek ya da mevcut bileşikleri parçalayarak hoşa gitmeyen tat ve aroma oluştururlar. Bu durumda gıdaların bozulmasına neden olmaktadır.

Yemekler sıcakta neden bozulur?

Yemeği sıcakken buzdolabına yerleştirmek, dolap ısınını etkileyeceği için diğer yemeklerin de bozulmasına yol açabilir. Ayrıca sıcak sıcak buzdolabına giren yemek hızla ekşimeye başlar. Bu nedenle yemek piştikten 2 saat sonda buzdolabına kaldırılmalı. Sıcak havalarda bu süre daha uzun sürebilir.