Eda davası nedir Boşanma?
2022Mahkemeler tarafından, davalının bir şey yapma ya da vermeye zorlandığı dava türüne eda davası adı verilir. Medeni usul hukuku kapsamında yer alan eda davalarına, edim davaları adı da verilmektedir. Arapça' da yerine getirme anlamına gelen eda kelimesi de davanın açılma nedenini karşılamaktadır.
İçindekiler
Eda davaları nedir örnek?
Eda davasının konusunu örneklendirelim ; Ev sahibinin kiracısının evden çıkmasını talep etmesi. Borç verilen nakdi paranın iadesini talep edilmesi. Yeni yapılan bir binanın önceden mevcut bir binanın manzarasını kapatmamasını talep etme.
Hangi davalar eda davasıdır?
HMK Madde 105 Gerekçesi Eda davaları, davalının bir şeyi vermeye veya yapmaya yahut yapmamaya mahkum edilmesini hedefleyen bir dava çeşididir. Buradaki “yapmamaya” ibaresinin kapsamına bir şeyi yapmaktan kaçınma eski deyişle “içtinap etme” hâli de dahildir.
Inşai davalar nelerdir?
İnşaî dava, yeni bir hukukî durumun yaratılmasını, mevcut bir hukukî durumun içeriğinin değiştirilmesini ya da onun tümüyle ortadan kaldırılmasını hedefleyen bir dava çeşididir.
Boşanma davası inşai dava mıdır?
Bozucu İnşai Davalar: Mevcut hukuki durumun ortadan kaldırılması için açılan davalardır. Tipik örnekleri boşanma davası, evlenmenin butlanı davası, derneklerin feshi davasıdır.
Eda davası nasıl olur?
Eda davası medeni usul hukuku içinde yer alan bir dava türüdür. Edim davaları olarak da adlandırılan bu davalar, Hukuk Muhakemeleri Kanunun 105. maddesine göre, eda davası yolu ile mahkemeden, davalının, bir şeyi yapmaya ya da vermeye veya yapmamaya mahkum edilmesi istenir.
Tespit eda davası nedir?
Eda davası medeni usul hukuku içerisinde bulunan bir dava türü olmaktadır. Edim davaları olarak da bilinen eda davaları bir davacı tarafından bölgede mevcut olan görevli mahkemeye davalının bir şeyi yapmasına yanda vermesine mahkum edilmesi için açtığı dava türü olmaktadır.
Kısmi eda davası nedir?
Kısmi dava, özellikle 1086 sayılı HUMK döneminde sıklıkla başvurulan bir eda davası türüdür. Kısmi davada davacı davaya konu alacağın tamamını değil, bir kısmını talep eder. Bir kısmi dava açılabilmesi için, talep konusunun niteliği itibarıyla bölünebilir olması gerekir.
Inşai davası nedir örnek?
yenilik doğuran dava; bir yenilik doğurucu hakkın kullanılmasının sonuç doğurabilmesi için bu hakkın mahkeme kararıyla kullanılmasının zorunlu olduğu hallerde devreye giren davalardır. örnek olarak velayet davası veya vasiyetin iptali için açılan davalar gösterilebilir.