Drenaj borusu niçin yapılır?
2022Arazi ya da değişik yapılarda fazla suyun birikmesini engellemek amaçlı, en hızlı biçimde suyu tahliye etme yöntemine drenaj denmektedir. Bu doğrultuda suyu tahliye etmek amaçlı yapılmış olan kazıya ise drenaj hattı ismi verilir. Tahliye işlemini gerçekleştirmek adına ise kullanılan sisteme tahliye borusu denir.Feb 9, 2021
İçindekiler
Drenaj hangi durumlarda uygulanır?
Alansal drenaj, yer altı sularının yapı temeli altında kaldığı durumlarda uygulanır. Yapı temeli, suyun kaldırma etkisinden korunurken, uygulanan su yalıtımının da korunması sağlanmış olur.
Drenaj borusu ne işe yarıyor?
Drenaj borusu özellikle suyu izole etmek ve çevresindeki yapılara zarar vermesini önlemek için kullanılan boru çeşididir. Drenaj borularının amacı suyu bir yerden bir yere taşıyarak yapı etrafında serbest olarak dolaşmasını önlemektir. Yapıların etrafında serbestçe dolaşan su son derece tehlikelidir.
Drenaj özelliği nedir?
Suyun doğal veya yapay yollarla binalara zarar vermesinin önüne geçmek adına uzaklaştırılması amacıyla gerçekleştirilen çalışmaya drenaj adı verilmektedir. Bu bakımdan oldukça önemli bir uygulama olma özelliği barındırmaktadır.
Drenaj borusu neden delikli?
PVC Drenaj boruları, yer altı ve yer üstünde oluşan ve durgun olan zararlı suların üzerindeki delikler vasıtasıyla toplayıp bölgeden uzaklaştırılmasında kullanılan PVC-U (Yumuşatıcısız Polivinil Klörür) malzemeden imal edilen dairesel kesitli borulardır.
Drenaj olmazsa ne olur?
Drenaj sistemi olmazsa ne olur? Bahçede biriken su çim dokuyu tahrip eder. Zararlı bakterilerin çoğalmasından, bitki ve insan sağlığında oluşabilecek farklı hastalıklara kadar bir çok olumsuz duruma sebep olur.
Drenaj nereye yapilir?
Dış drenaj yapma imkanı bulunmayan durumlarda bodrum katında yapılan drenaj şeklidir. Genellikle konutların merkezi yerinde bodrum döşemesi en az 2 m derinlikte ve 50×50 cm boyunda bir kuyu şeklinde yapılmaktadır. Kuyu harçsız moloz taş duvar olarak örülmekte ve üzeri sac ya da beton bir kapakla kapatılmaktadır.
Drenaj kuyusu ne işe yarar?
Arazi ya da değişik yapılarda fazla suyun birikmesini engellemek amaçlı, en hızlı biçimde suyu tahliye etme yöntemine drenaj denmektedir. Bu doğrultuda suyu tahliye etmek amaçlı yapılmış olan kazıya ise drenaj hattı ismi verilir. Tahliye işlemini gerçekleştirmek adına ise kullanılan sisteme tahliye borusu denir.
Drenaj borusu nasıl kullanılır?
Kuyu üzerine, otomatik olarak çalışan bir su motoru yerleştirilmektedir. Bir ucu suyun döküleceği yere bağlanan ve su motoruyla da bağlantılanan bir su borusunun diğer ucu da kuyuya indirilmekte ancak boru, kuyu tabanından 15-20 cm yukarıda bırakılmakta ve ucuna da bir süzgeç takılmaktadır.