Büyük Patlama kaç yaşında?
2022Büyük patlama (İngilizce: Big Bang), evrenin en eski 13,8 milyar yıl önce tekillik noktası denilen bir noktadan itibaren genişlediğini varsayan evrenin evrimi kuramı ve geniş şekilde kabul gören kozmolojik modeldir.
İçindekiler
The Universe kaç yaşında?
Evren'in yaşı, Büyük Patlama'dan günümüze dek geçen zamandır. Şu anki teori ve gözlemler, Evren'in yaşının 13,5 ile 14 milyar arası olduğunu önermektedir. Bu yaş aralığı birçok bilimsel araştırma projesinin görüş birliğiyle elde edilmiştir.
15 milyar yıl önce ne oldu?
Büyük Patlama (Big Bang) adı verilen patlama sonrasındaki süreçte gök adalar, yıldızlar, gezegenler ve diğer gök cisimleri meydana geldi. Bu gezegenler güneşe olan uzaklıklarına göre sırasıyla Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün'dür.
Evrem kaç yaşında?
Bu kanıt seli sonunda düşünülebilecek en büyük ölçekteki hayret uyandırıcı ve zorlukla kazanılan bir entelektüel zafere yol açtı. Bu insanlığın zihnini meşgul etmiş en temel sorulardan birinin cevabıydı: Evren kaç yaşında? Artık bu sorunun cevabının 13,7 milyar yıl olduğunu biliyoruz.
Evrende ilk Ne oluştu?
NASA'nın uçan gözlemevi SOFIA büyük patlamadan sonra evrende oluşan ilk molekülü buldu. Evren 100 bin yaşındayken oluşan ve hiç değişmeden kalan helyum hidrür molekülleri 3000 ışık yılı uzaktaki NGC 7027 bulutsusunda bulundu.
Dünyada kaç tane Evren var?
Peki ya evrendeki bütün yıldızlarla bir kumsal oluşturmaya çalışsak? İşte o zaman kumsalın boyutu milyonlarca kilometreyi bulurdu. Sicim kuramının önde gelen biçimi ise 10 üzeri 500 tane evrenden oluşan çoklu evrenler sistemini öne sürüyor.
Evrenin en sonunda ne var?
Kapalı evrende, karanlık enerji azdır ve yerçekimi en sonunda evrenin genişlemesini durdurur. Bu noktadan sonra ise çekim kuvvetinin etkisiyle bütün maddeler bir noktaya çöker ve en sonunda büyük sıkışma ya da büyük ezilme denilen “ Big Crunch “ oluşur. Büyük patlama diye bilinen Big Bang olayının tam tersidir.
Hiçlikten evren nasıl oluştu?
Evren boş değildir. Uzay boşluğundaki madde ve enerjiyi çıkarsanız bile hiçliğin enerjisi var ki enerjinin korunumu gereği evrenin hiçlikten oluşabilmesinin tek yolu hiçliğin enerjisinin olmasıdır. Bugün evrene baktığımızda kuantum alanları, madde, karanlık madde, enerji ve karanlık enerjiyle dolu olduğunu görüyoruz.
Evrenden önce ne vardı?
“Büyük patlamadan önce hiçbir şey yoktu. Einstein'ın görelilik teorisine göre uzay ve zaman aslında bileşiktir ve tek bir uzay-zaman sürekliliği oluşturur. [Ancak, zamanla birlikte 4 boyutlu olan bu doku] düz değildir ve [tıpkı bir kupanın kendi üzerine bükülen sapı gibi] boru şekillidir.