Borçlunun mal varlığı yoksa ne olur?
2022İçindekiler
Uzerinde mal yoksa icra ne alabilir?
Devlet malları ile mahsus yasalarında haczi caiz olmadığı gösterilen mallar ve ekonomik etkinlikler, kendi sermayesinden daha çok bedeni çalışmalarına dayanan borçluların mesleğini devam ettirebilmeleri için gerekli olan her türlü eşyalar bunun içeriğini karşılamaktadır.
İcra borcunu ödemezsem ne olur?
Borç ödenmezse hapis cezası verilebilir. Fakat bunun bazı ön koşulları vardır. İcradan hapis cezası çıkması için bu ön koşulların gerçekleşmesi gerekir. Yani, hakkında icra takibi başlatılan kişiye yalnızca borcunu ödemedi diye hapis cezası verilemez.
Borçlunun üzerinde mal yoksa ne yapılır?
Malvarlığı olmayan kişiye kefil olabilecek durumda olan ve mümkünse malvarlığı olan bir kefilin atanması gerekir. Malvarlığı olmamasına karşın, borç durumunu yapacak olduğu çalışmalar ve işlemlerle sonlandırabilecek potansiyelde olunması gerekir.
Icralık olan kişi ne yapmalı?
İcralık oldum ne yapmalıyım diye düşünenler, mutlak surette hukuk bürosu ile iletişime geçmeli ve borcun ödenmesi konusunda anlaşma yolları aramalıdırlar. Bilhassa, borcun aylık taksitlerle ödenmesi yönünde bir talep iletildiğinde tarafların anlaşması için elverişli bir zemin oluşacaktır.
Mal varlığı olmayan senet nasıl tahsil edilir?
Ödenmeyen senetler icra işleminin başlatılabilmesi için, alacaklı tarafından, senedin aslının İcra Dairesi'ne sunularak başvuruda bulunulması gerekir. İcra Dairesi'nin almış olduğu başvuru üzerine, borçlu kişiye ödeme emri gider. Borçlunun ödeme emrini almasından itibaren, 10 gün ödeme süresi vardır.
Senetsiz borç nasıl tahsil edilir?
Eğer ki belgesi olmayan bir alacağınız var ise icra takibi yapabilirsiniz. İlamsız takip açabilir ve örnek 7 ile alacağınızı isteyebilirsiniz. Eğer ki borçlu 7 gün içerisinde itiraz etmez ise borç uhdesinde sayılmış olup alacağımıza ilişkin haciz işlemlerini gerçekleştirebilmekteyiz.
Icralık borçlar kaç yılda silinir?
İcra takibinde zaman aşımı süresi toplamda 20 yıl olarak belirlenmiştir. Ancak bu toplam süre içinde ilgili kanun çerçevesinde borçlar 10 senede zaman aşımına uğrar. Avukatlar ile yapılan icra takibinde ise icra takibinin yenilenmesi durumunda süreler 10 sene daha uzayarak 20 seneye ulaşacaktır.
İcra borcu olan hapse girer mi?
İcra ve İflas Kanunu'nda belirtilen maddeler kapsamında, sahip olduğu malları göstermeyen borçlu nedeniyle alacaklının sıkıntıya düşmesi halinde ve alacaklının da şikayet etmesi üzerine borçlu olana 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası verilebilmektedir.