Bloom’un Taksonomisi kaç alandan oluşur?
2022İlk Bloom taksonomisi bilişsel alanla ilgili 6 basamaktan oluşmaktadır. Taksonominin Yenilenmesine Neden İhtiyaç Duyuldu? Taksonominin ortaya çıkış yılı olan 1956 yılından bugüne her alanda pek çok değişiklik ve yenilik gerçekleşti. Bu değişim ve yeniliklerin “eğitim” kavramını etkilemesi de kaçınılmazdı.Apr 5, 2013
İçindekiler
Bloom taksonomisi kaç alandan oluşur?
Bloom'a göre bir hedef, tek bir alanla ilgili olarak ortaya çıksa da gerçekte Bilişsel, Duyuşsal ve Psikomotor olmak üzere üç alanın birbiriyle bağlantısı söz konusudur. Bloom'un taksonomisinde Bilişsel alan; düşünce, zihinsel etkinlikler, yorum yapma gibi davranışları içerir.
Bloom taksonomisi duyuşsal alan nedir?
Bloom'un taksonomisinde; Bilişsel alan; düşünce, zihinsel etkinlikler, yorum yapma gibi davranışları içerir. Duyuşsal alan; duyarlılık, inanç, tutum, ilgi, dünya görüşüne sahip olma gibi içsel davranışları içerir. Devinişsel alan; hareket, spor, kaslarla ilgili beceri gerektiren davranışları içerir.
Bloom taksonomisi kaça ayrılır?
Son basamak olan “yaratma,” en karmaşık veya zorlu bilişsel beceriyi ya da en azından bilişsel görevler için bir tür zirveyi temsil etmektedir. Ek olarak, bilişsel süreç ve bilgi ayrıştırılmış; olgusal, kavramsal, işlemsel ve bilişötesi bilgi olmak üzere dörde ayrılmıştır.
Geleneksel Bloom Taksonomisi hangi alanlardan oluşmaktadır?
Bloom taksonomisi, bilişsel alanla ilgili altı ana basamağı oluşturmaktadır. Bu alan Bilgi, kavrama, Uygulama, Analiz, Sentez ve Değerlendirme kategorileridir.
Olgular bilgisi nedir?
1.1.2 Olgular Bilgisi: Olgu olayların genellenmiş örüntüsü olarak tanımlanabilir. Sosyal Bilgiler Derslerinde olgular genellikle Tarih dersiyle ilgilidir.
Bilişsel alan basamakları nelerdir?
Bilişsel alan basamakları;
- Bilgi basamağı
- Kavrama basamağı
- Uygulama basamağı
- Analiz basamağı
- Sentez basamağı
- Değerlendirme basamağı
Duyuşsal alan nedir örnek?
Duyuşsal alan: Kişinin insani duyguları ifade eden davranışlara duyuşsal alan denir. Bunlar içerisinde insana kazandırılmak istenen duygular, düşünceler, ahlaki yapıya da istek ve arzular da yer alır.
Duyuşsal alan ne demektir?
Duyuşsal alan insanın duygularını içeren davranışları ifade eder. Daha geniş bir deyişle; insana kazandırılmak istenen duygular, tercihler, değerler, ahlaki kurallar, istek ve arzular, güdüler, yönelimler duyuşsal alanın kapsamına girer. Kişi belli nesne ya da olgulara karşı sürekli ilgi gösterebilir.