Bilgi Edinme Kanunu hangi kurumları kapsar?
2022Evet. Her kurum ve kuruluşa başvurarak bilgi almak mümkündür. Bilgi istenecek kamu kurum ve kuruluşlarına örnek olarak Bakanlıklar, Merkez Bankası, İMKB, Üniversiteler, ÖSYM, RTÜK, Belediyeler, Emniyet Müdürlüğü gösterilebilir.Oct 7, 2013
İçindekiler
- 1 Bilgi edinme kurumu nedir?
- 2 Bilgi Edinme Kanunu üyeleri kim tarafından seçilir?
- 3 4982 sayılı bilgi Edinme Hakkı Kanununda istisna sayılan bilgi ve belgeler nelerdir?
- 4 Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu nereye bağlı?
- 5 Doğru bilgi alma hakkı nedir örnek?
- 6 Bilgi edinme hakkına kimler sahiptir?
- 7 Bilgi Edinme Kurulu üyeleri kimlerdir?
- 8 Bilgi Edinme Kanunu sekreterya hizmetlerini kim yürütür?
Bilgi edinme kurumu nedir?
ilgi edinme başvurularıyla ilgili yapıla- cak itirazlar üzerine kurum ve kuruluş- larca verilen kararları incelemek ve ku- rum ve kuruluşlar için bilgi edinme hakkının kullanılmasına ilişkin olarak kararlar vermek üzere, Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu oluşturulmuştur.
Bilgi Edinme Kanunu üyeleri kim tarafından seçilir?
Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu, Cumhurbaşkanınca atanan 9 üyeden oluşur.
4982 sayılı bilgi Edinme Hakkı Kanununda istisna sayılan bilgi ve belgeler nelerdir?
Madde 21- Kişinin izin verdiği hâller saklı kalmak üzere, özel hayatın gizliliği kapsamında, açıklanması hâlinde kişinin sağlık bilgileri ile özel ve aile hayatına, şeref ve haysiyetine, meslekî ve ekonomik değerlerine haksız müdahale oluşturacak bilgi veya belgeler, bilgi edinme hakkı kapsamı dışındadır.
Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu nereye bağlı?
9 Temmuz 2018 tarihinde Yürürlüğe Giren Anayasada Yapılan Değişikliklere Uyum Sağlanması Amacıyla Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında 703 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) kapsamında Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu Adalet Bakanlığı bünyesine alınmıştır.
Doğru bilgi alma hakkı nedir örnek?
Bilgi edinme hakkı, bireylerin devlet kurum ve kuruluşlarının görevlerinden dolayı sahip oldukları bilgilere ulaşabilme hakkıdır. Vatandaşlar kendileriyle doğrudan ilgili olsun veya olmasın, merak ettikleri herhangi bir bilgiyi elde edebilirler. Bu sayede kamu kurum ve kuruluşları şeffaflaşır ve bilgi demokratikleşir.
Bilgi edinme hakkına kimler sahiptir?
Madde 4- Herkes bilgi edinme hakkına sahiptir. Türkiye'de ikamet eden yabancılar ile Türkiye'de faaliyette bulunan yabancı tüzel kişiler, isteyecekleri bilgi kendileriyle veya faaliyet alanlarıyla ilgili olmak kaydıyla ve karşılıklılık ilkesi çerçevesinde, bu Kanun hükümlerinden yararlanırlar.
Bilgi Edinme Kurulu üyeleri kimlerdir?
Kurul; birer üyesi Yargıtay ve Danıştay genel kurullarının kendi kurumları içinden önerecekleri ikişer aday, birer üyesi ceza hukuku, idare hukuku ve anayasa hukuku alanlarında profesör veya doçent unvanına sahip kişiler, bir üyesi Türkiye Barolar Birliğinin baro başkanı seçilme yeterliliğine sahip kişiler içinden …
Bilgi Edinme Kanunu sekreterya hizmetlerini kim yürütür?
Bunun nedeni, 4982 sayılı Kanunun 14. maddesi gereğince, Kurulun sekretarya hizmetlerinin Başbakanlık tarafından yerine getirilmesidir. Yeni hükümet sisteminde, 4982 sayılı Kanunun 14. maddesi değişmiş ve sekreterya Adalet Bakanlığına geçmiştir.