Beyindeki kanama nasıl durdurulur?

2022 By admin 0

Beyin kanaması geçiren hasta, yoğun bakım ünitesinde takibe alınır ve genellikle ameliyat ile tedavi edilir. Ameliyat sonrası hastanın uyanma süresi geçirilen cerrahi işlemin zorluğuna bağlı olarak değişiklik gösterir. Narkozun etkisi geçtikten sonra hastanın ilk 24 saat içinde uyuması önlenmelidir.06-May-2021

Beyin kanaması devam ederse ne olur?

Kanama, sinir hücrelerinin vücudun diğer bölümleriyle iletişim kurmasını ve normal işleyişine devam etmesini engeller. Beyin kanamasından sonra yaygın sorunlar arasında hareket, konuşma veya hafıza sorunları bulunur. Kanamanın konumuna ve oluşan hasara bağlı olarak bazı komplikasyonlar kalıcı olabilir.

Beyin kanaması geçiren hasta iyileşir mı?

Beyin kanaması geçiren hastaların yaklaşık 40'ı ilk bir ay içinde ölürler. Beyin kanaması sonrası hayatta kalan hastaların yarısında ise ciddi engellilik durumu oluşur. Beyin kanamasında, hastanın ilk dönemlerde yoğun bakım ihtiyacı olabilir.

Beyin kanaması geçiren hastalar nasıl iyileşir?

Bazı hastalarda kanamaya bağlı kafa içinde artan basıncı azaltmak veya kanamayı durdurmak için ameliyat gerekebilir. Diğerlerinde ise ilaç tedavileri ile süreç kontrol altına alınabilir. Yapılan müdahaleye göre, hasta genelde bir süre nöroloji veya beyin cerrahisi servislerinde takip edilir.

Beyin kanaması ameliyatsız geçer mi?

AVM denilen damar yumakları, içerisi doldurularak Girişimsel Nöroradyoloji tarafından ameliyatsız tedavi edilebilmekte ileride oluşabilecek beyin kanaması önlenebilmektedir. AVF denilen atardamar ve toplardamar arası kaçaklar da aynı yöntemle tedavi edilmektedir.

Beyin kanamasında hasta neden uyanmaz?

Bunun sebebi; beyin içinde başlayan bir kanama ilk başlarda belirti vermeyebilir. Ancak ilerleyen saatlerde kanamanın artması ve beyine baskı yapması sonucunda hasta komaya girebilir. Bu nedenle kafa darbelerinden sonra 24 saat hastanede gözlem altında tutulurlar.

Komadaki hasta ne kadar yaşar?

Komada kalmış olan çoğu kişinin 3 ya da 4 hafta arasında çıktığı bilinir. Ancak bu süreden daha uzun süre kalan kişilerin iyileşmesi, komadan çıkması pek mümkün değildir.

Beyin kanaması kalıcı hasar bırakır mı?

Beyin kanamasına zamanında müdahale edilmediği takdirde, buna bağlı olarak kalıcı hasarlar görülebilir. Yutma güçlüğü, hafıza, düşünme, konuşma, yazma ve okumada güçlük, görme kaybı, felç duyu kaybı, kişilik değişmesi, bilinç kaybı ve koma gibi ciddi durumlar ortaya çıkabilir.

Beyin hasarı ne kadar sürede iyileşir?

Beyin hasarı sonrası iyileşme 2 yıla kadar hızlı bir şekilde devam eder. Bu süreçte kapsamlı bir nöro – rehabilitasyon merkezinde yoğun fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulanması iyileşmeyi maksimuma çıkaracaktır.