Başkasının adına fitre verilir mi?
2022Kendi fitresini ödemekle yükümlü olan kimsenin; köleye sahip olma, akrabalık veya evlilik gibi bir sebeple nafakasını vermekle yükümlü olduğu kimselerin -şayet müslüman iseler ve bunlar adına fitre verecek mal bulunursa- fitrelerini vermesi gerekir.
İçindekiler
- 1 Bir kişi Başkasının fitresini verebilir mi?
- 2 Birinin yerine fitre verilir mi?
- 3 Evlat anne babanın fitresini verebilir mi?
- 4 Iki kişi birbirine fitre verebilir mi?
- 5 Kadın kocasının fitresini verebilir mi?
- 6 Torunun fitresini verebilir mi?
- 7 Baba evli oğlunun fitresini verebilir mi?
- 8 Fitreyi para olarak vermek zorunlu mu?
Bir kişi Başkasının fitresini verebilir mi?
Fıtır sadakası ve oruç fidyesini vermek durumunda olan kimsenin bunlardan doğrudan ya da dolaylı olarak yararlanmaması esastır. Zekât için de aynı kural geçerlidir. Bu sebeple bir kimse zekâtını, fıtır sadakasını ve fidyesini kendi usûl ve fürûuna veremez.
Birinin yerine fitre verilir mi?
Bunların dışındaki kardeş, teyze, dayı, amca, hala ve onların çocukları, gelin, damat, kayınpeder ve kayınvalide gibi akrabalar zengin değillerse kendilerine zekât, fitre ve fidye verilebilir (Zeylaî, Tebyîn, I, 301).
Evlat anne babanın fitresini verebilir mi?
Bir kimse usul ve füru hariç, tüm fakir akrabalarına zekât verebilir. Yani anne, baba, dede, nine ve bunlardan yukarısına ve çocuk ve torunlarına zekât veremez. Fakir olan kardeşlerine zekât verebilir. Fitre de zekât gibidir; zekâtın verildiği yerlere verilir.
Iki kişi birbirine fitre verebilir mi?
Bu sebeple bir kimse zekâtını, fıtır sadakasını ve fidyesini kendi usûl ve fürûuna veremez. (Usûl, bir kimsenin anası, babası, dede ve nineleri; fürûu ise; çocukları, torunları ve onların çocuklarıdır.) Ayrıca eşler de birbirlerine zekât, fitre ve fidye veremez.
Kadın kocasının fitresini verebilir mi?
Dolayısıyla koca, nafakasını karşılamakla yükümlü olduğu eşine zekât veremez. Bunun aksine kadın, eğer kocası gerçekten de fakirse kendisine zekât verebilir.
Torunun fitresini verebilir mi?
Yani bireyin kendi torunu veya çocuğuna fidye vermesi mümkün değildir. Bunun yanında dedeye, anneye, babaya, büyük anneye, toruna, hanıma, evlada fitre verilmez. Eğer gelin, damat, kayınvalide, kayınpeder, üvey çocuk ve kayınbirader gibi kan bağı olmayan akrabalar fakir ise onlara verilebilir.
Baba evli oğlunun fitresini verebilir mi?
ORUÇ TUTAMAYANLAR İÇİN FİDYE FİTRE Ramazan fidyesi zekat verilen kişilere verilebilir. Yani bireyin kendi torunu veya çocuğuna fidye vermesi mümkün değildir. Bunun yanında dedeye, anneye, babaya, büyük anneye, toruna, hanıma, evlada fitre verilmez.
Fitreyi para olarak vermek zorunlu mu?
Fitre yerine erzak verme konusunda bir kısıtlama olmadığı ancak yardım yapılacak kişinin hangisine ihtiyacının olduğuna yönelik fitre verilmesinin daha önemli olduğu belirtildi. FİTRE KİMLERE VERİLMEZ? Fitrenin esas amacı durumu olmayan ve fakir sayılan Müslümanların ihtiyaçlarını gidermektir.