Bandırma Vapuru na ne oldu?
20221924 yılında Türkiye Seyrüsefain İdaresi tarafından hizmet dışı bırakılmıştır. 1925 yılında gemi Bozmacı İlhami isimli Türk armatöre satılmış, ve aynı armatör tarafından 4 ay içinde hurda olarak parçalanmıştır.
İçindekiler
- 1 Bandırma vapurunda neler oldu?
- 2 Bandırma Vapuru ile nereye gitti?
- 3 Bandırma vapurunun gerçeği nerede?
- 4 Atatürk Bandırma Vapuru hangi ile geldi?
- 5 Bandırma Vapuru ne zaman jilet oldu?
- 6 Bandırma Vapuru hangi rıhtımdan kalktı?
- 7 Bandırma Vapuru hangi limandan kalktı?
- 8 Bandırma Vapuru ile ilk nereye ayak bastı?
Bandırma vapurunda neler oldu?
Bandırma Vapuru, vardığı Samsun'da Mustafa Kemal Paşa'nın başlattığı kurtuluş mücadelesinin sonunda İngiltere ile Yunanistan'ın yanı sıra Fransa ve İtalya'nın Türkiye işgali sona erdirildi. Bandırma Vapuru, asil görevini tamamlamasının ardından 6 yıl boyunca posta taşıma hizmetinde bulundu.
Bandırma Vapuru ile nereye gitti?
Atatürk'ün yazdığı terfi mektubu o değerli eşyalar arasında… 3 gün süren yolculuğun ardından Bandırma Vapuru, 19 Mayıs 1919 sabahı Samsun'a ulaştı. Anadolu'ya atılan ilk adım, kurtuluş mücadelesinin de fitilini ateşlemiş oldu.
Bandırma vapurunun gerçeği nerede?
Ali Çakır, “Gerçek Bandırma Vapuru, 1925 yılında büyük bir motor arızası verince sökülerek hurdaya ayrılmıştır. 1933 yılında yapılan çalışmaların ardından geminin replikası hayata geçiriliyor. O gemi şu an Samsun'da müze olarak sergileniyor.
Atatürk Bandırma Vapuru hangi ile geldi?
Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk'ü 9.Ordu Müfettişi (Mirliva) olarak kurmayları ile birlikte İstanbul'dan Samsuna getiren Bandırma Vapuru Bağımsız Türkiye Cumhuriyetine giden Yolda çok önemli bir görev yaparak Tarihteki yerini almıştır.
Bandırma Vapuru ne zaman jilet oldu?
Sonraları ''Söker'' soyadını alacak olan İlhami Bey gemiyi Haliç'teki söküm tezgáhına çektirdi ve tam dört ayda söktü. Bandırma, 1925'in sonbaharında artık üstüste yerleştirilmiş jiletlik bir demir ve perçin yığını haline gelmişti.
Bandırma Vapuru hangi rıhtımdan kalktı?
İmamoğlu, internet ortamı üzerinden düzenlenen “Yüzyılın Rotası” etkinliği ile 4 günde Samsun'a varacak olan Bandırma Vapuru'nu Karaköy İskelesi'nden (Galata Rıhtımı) dün saat 12.10'da yolcu etti.
Bandırma Vapuru hangi limandan kalktı?
Bandırma Vapuru 18 Mayıs 1919 günü Saat 12 civarı Sinop limanına girmiştir. Gemide konuk olarak bulunan Sinop Mutasarrıfı (Valisi) Mazhar Tevfik Bey bir sandalla limana geri dönerken, Mustafa Kemal Paşa bir ara arkadaşları ile birlikte Sinop'a çıkıp oradan da kara yolu ile Samsun'a gitmeyi düşünmüştür.
Bandırma Vapuru ile ilk nereye ayak bastı?
Mondros Mütarekesi'nin ülkenin üzerine karabasan gibi çöktüğü bir dönemde, 16 Mayıs'ta "Bandırma Vapuru" ile "Milli Mücadele" için yola çıkan Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, 19 Mayıs 1919'da ayak bastığı Samsun, bir milletin kaderini değiştiren tarihi olayda ilk adımın atıldığı yer olmanın gururunu yaşıyor.