Bakliyat neden Filizlendirilir?
2022Çimlenme olarak da bilinen filizlenme, tohumların, tahılların, kabuklu yemişlerin veya baklagillerin sindirilebilirliğini ve besin değerini artırmak için kullanılan yaygın bir uygulamadır.
İçindekiler
Filizlendirme neden yapılır?
Filizlendirme neden önemlidir? Tohumlar kendilerini uzun süre koruyabilmek için değerli besinleri anti-besinsel maddelerin içinde koruma altına almıştır. Filizlendirme, uyuyan tohumu canlı bir bitkiye dönüştürür ve anti besinsel maddeler açılarak içindeki değerli besinleri sunmaya başlar.
Baklagil nasıl Filizlendirilir?
İlk olarak bakliyat ve tahılların tohumları yıkanır ve 8-12 saat suda bekletilir. İkinci aşamada tohumlar durulanır ve suları süzülür. Durulama ve süzme işlemi yaklaşık sekiz saatte bir, üç gün boyunca sabah ve akşam tekrarlanır. Son olarak filizler 1.5-2 santimetre boyuna ulaştığında işleme son verilir.
Filizlendirilmiş bakliyat nasıl tüketilir?
Filizlenmiş tohumları çiğ olarak tüketebilir ya da kısa süre pişirdikten sonra yiyebilirsiniz. Sağlığımıza yararları bir yana, oldukça lezzetliler. Salatalara, sandviçlere, humus gibi mezelere tazelik ve doku katarlar. Ayrıca, tencere yemeklerine ve çorbalara da ekleyebilirsiniz.
Filizlenmiş bakliyat yenir mi?
Filizlenmiş bakliyatları, sarımsağı, bezelyeyi güvenle tüketebilirsiniz ama filizlenmiş patates ve soğan tüketimi tehlikelidir. Patates çimlenince yeşilimsi bir tabaka oluşturur ve ortaya "solanin" adı verilen toksin bir madde çıkar.
Tohumun filizlenmesi kaç gün sürer?
Tohumlar cinsine göre 3-5 gün arasında filizlenir. Filizler tohumun boyuna ulaştığı veya 1 cm uzadığında tüketilmeye hazırdır.
Tohum neden su olmadan Çimlenmez?
Kabukların sert ve kalın olması, embriyonun (tohum taslağı) gelişmemiş olması, embriyonun uykuda olması (embriyonel dormansi) gibi sebeplerle bazı tohumlar daha zor çimlenir.
Nohut kaç günde çimlenir?
Her tohumun belirli bir çimlenme süresi bulunmaktadır. Nohut tohumu için bu süre 60 gün ile 90 gün arasında değişim gösterir.